Gå direkt till textinnehållet

”VM i gräv” börjar imorgon

I helgen samlas 800 grävande journalister från 90 länder för Global Investigative Journalism Conference i Rio de Janeiro. Ett tiotal svenskar är på plats. - Fler från de stora redaktionerna med grävambitioner borde åka, tycker Terje Carlsson, ordförande i Föreningen grävande journalister.

Den stora grävkonferensen pågår 12-15 oktober och arrangeras vartannat år sedan starten 2001. Bakom står en paraplyorganisation, där FGJ ingår.

Två svenska journalister ska föreläsa på konferensen, Nils Hanson från Uppdrag granskning och frilansen Fredrik Laurin.

Terje Carlsson som just anlänt till Rio uppmuntrar fler att åka.

Annons Annons

– Det är synd att de stora redaktionerna med grävambitioner, Ekot, SVT, kvällstidningarna, Kalla fakta, inte skickar hit fler personer.

Förutom bra föreläsare och nya kunskaper ger konferensen möjlighet att skapa nätverk och knyta kontakter, säger Terje Carlsson.

– För att till exempel kunna gräva i diktaturer måste man i princip ha knutit de kontakter som behövs på en personlig nivå. Det finns en övertro på att man kan mejla och twittra i dag, men man måste kanske sitta ner och ta en kaffe ihop.

– Man får också en egen bild av hur illa det är ställt med pressfriheten i till exempel Ryssland.

På plats finns journalister från prestigemedier som Washington Post, New York Times och BBC.

Behöver vi mer grävsamarbete över gränserna?

– Absolut. Och det var till den här konferensen som Assange vände sig, och journalisterna som Snowden och Manning läckte till har kommit hit.

Fler avsnitt
Fler videos