Gå direkt till textinnehållet

TT gör TV åt bank

TT Nyhetsbyrån producerar video för banken Danske Banks internkommunikation – och låter en reporter vara med och skriva manus. Journalistklubben är kritisk.

Samarbetet är ett pilotprojekt som TT hoppas ska fortsätta och utvidgas nästa år. TTs uppdrag är att producera ett TV-inslag på 1-2 minuter utifrån en ekonomisk rapport som Danske Bank gör och som går ut till bankens kunder. En frilansreporter är programledare och manusskribent. En TT-reporter finns med som stöd i manusarbetet.

– Vi gillar inte det här. Vi tycker att man passerar gränsen för vad vi kan göra. Jag skulle säga att det här är ett slags PR-uppdrag, som Danske Bank normalt sett skulle ringa en PR-byrå för att få gjort, säger klubbens ordförande Olle Lindström.

TTs redaktionschef Mats Johansson försvarar projektet och betonar att TTs reporter bara fungerar som bollplank i manusarbetet.

Annons Annons

– Och det vi gör är på ett sätt en journalistisk produkt, vi gör en egen journalistisk bedömning av rapporten.

Kan TT bevaka Danske Bank med trovärdighet framöver?
– Absolut. Vi nyhetsbevakar till exempel några av våra största kunder – stora medieföretag.

Olle Lindström säger att fackklubben har förståelse för att ledningen söker nya intäkter.

– Det är klart att vi måste göra det precis som alla andra. Men till skillnad från många andra redaktioner har vi tidigare hållit gränsen mellan marknad och redaktion bra, säger Olle Lindström.

Fler avsnitt
Fler videos