Gå direkt till textinnehållet

Slutreplik: ”Min kritik handlar om att miljöministern systematiskt gör sig otillgänglig”

Debatt Talande att Liberalerna låter Gulan Avci svara på kritiken mot miljöministern och att hon avstår från att alls kommentera det faktum att Pourmokhtari systematiskt avböjt att delta i SVTs 30 minuter, skriver Pär Holmberg (MP) i en slutreplik. 

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Slutreplik till:

Replik: ”Vi hoppas att miljöministern snart hittar en lucka i kalendern för Aktuell Hållbarhet”

Replik: ”Pourmokhtari en av de ministrar som har högst synlighet i medier”

Annons Annons

Det är talande att miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari själv inte svarar på min debattartikel, utan istället skickar svar från partisekreteraren Gulan Avci. Lika talande är det att mina frågor om varför klimatministern duckar initierade frågor från journalister om regeringens klimatpolitik inte får några som helst svar, utan enbart möts av undanflykter från Gulan Avci.

Liberalerna påstår att klimatministern minsann tagit intervjuer i bland annat Aktuell Hållbarhet och i SVT under året. Det är direkt vilseledande, eftersom att klimatministern enbart svarat på frågor från Aktuell Hållbarhet på pressträffar, och systematiskt tackat nej till att sitta ner för en intervju, något som också tydliggörs av Aktuell Hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman i hennes egen replik.

På samma vis är det talande att Gulan Avci inte kommenterar det faktum att Pourmokhtari systematiskt avböjt att delta i SVT:s 30 minuter, något som till och med fick programledaren Anders Holmberg att vädja till ministern i sociala medier om att delta. Det är såklart stor skillnad på en enstaka kommentar i ett kort nyhetsinslag, och att göra sig tillgänglig för en utförlig utfrågning om sin regerings klimatpolitik i Sveriges största intervjuprogram.

Det är en direkt fräckhet av Gulan Avci att påstå ”att politiker tvingas prioritera och inte kan tacka ja till varje förfrågan varje gång, är självklart ingen nyhet för en toppolitiker som Pär Holmgren”. Gulan vill få det att låta som att det skulle ha varit vid enstaka tillfällen klimatministerns kalender inte tillåtit en kommentar. Det är vilseledande. Precis som jag skrev redan i min ursprungliga debattartikel förstår jag om det inte passar varje vecka eller vid varje enskilt tillfälle att ta en intervju. Därför kritiserar jag inte miljö- och klimatministern för att vid enstaka tillfällen avböja kommentar. Min kritik handlar om att systematiskt göra sig otillgänglig för några av landets ledande klimatjournalister att svara på frågor om regeringens klimatpolitik. Detta är både uppseendeväckande och farligt.

Nu har det gått ytterligare en vecka och klimatministern har nu innehaft sitt arbete i 68 veckor utan att ta en intervju med ETC eller Aktuell Hållbarhet, eller för den delen ställa upp i SVTs 30 minuter. Mitt under en pågående och accelererande klimatkris är det nu 68 veckor av att Sverige har en klimatminister som fortsätter ducka kritiska frågor kring varför hon bedriver en politik som ökar Sveriges klimatutsläpp, mitt under en pågående klimatkris.

Pär Holmgren

Europaparlamentariker (MP) och tidigare SVT-medarbetare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *