Gå direkt till textinnehållet

”Tillåtet radera privata mejl”

Kommunstyrelsens ordförande i Uppsala raderade 800 mejl som begärts ut som allmän handling. Stadsjuristen i Uppsala Mats Sandmark anser inte att något fel begåtts.

Som Journalisten berättade i förra veckan har kommunstyrelsens ordförande i Uppsala Fredrik Ahlstedt (M) JO-anmälts av TV4 Nyheterna Uppsala för att denne raderat 800 mejl som skickats mellan Ahlstedt och it-företaget CGI och som TV4 begärt ut som allmän handling.

Uppsala kommun är i färd med att lägga ut sin it-hantering på entreprenad och CGI är ett av de företag som skulle kunna komma in med ett anbud i upphandlingen. Ahlstedt är anställd på CGI men tjänstledig för att arbeta som kommunalråd.

Uppsala kommuns stadsjurist Mats Sandmark säger till Journalisten att han bedömer att allt har skötts på ett korrekt sätt av Fredrik Ahlstedt.

Annons Annons

– Privata mejl får man radera och Ahlstedt har uppgett att alla mejlen har varit privata, säger Mats Sandmark.

Vem är det som ska avgöra om mejl är privata eller inte?
– Det gör man själv.

Finns det inte en risk att icke-privata mejl raderas om den som ska göra bedömningen är samma person som den som får och skickar mejlen?
– I så fall är det en risk i hela Sverige. Kommunalråd får mycket mejl av privat karaktär. Mejl som rör dem som just politiker och inte i tjänsten som kommunalråd bedöms också som privata, och det kan förstås bli en gråzon.

Det finns säkerhetskopior (back up) på alla mejlen, men säkerhetskopior är sedan 1 januari 2011 inte längre allmän handling, till följd av en inskränkning i tryckfrihetsförordningen som i första hand syftade till att undanhålla de så kallade ”tsunamibanden” efter naturkatastrofen i Asien 2004 från allmänhetens insyn.

Fler avsnitt
Fler videos