Gå direkt till textinnehållet

”Thunberg och Gad var årets journalister”

Årets journalister var Magda Gad och Karin Thunberg, enligt Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör & VD, Tidningen Vi. ”Två vitt skilda namn vid en första anblick, men ändå inte. Inga andra skribenter kan skildra sina möten, och fånga läsarna, så som de.”

Så här summerar hon Medieåret 2015:

Årets scoop: SCA-skandalen. Aldrig tidigare har förlegade strukturer inom näringslivssfären blottlagts så brutalt.

Årets journalist: Magda Gad och Karin Thunberg – i år igen! Två vitt skilda namn vid en första anblick, men ändå inte. Inga andra skribenter kan skildra sina möten, och fånga läsarna, så som de.

Annons Annons

Årets flopp: Att tidskrifter knappt berördes i den av Bah Kuhnke beställda Medieutredningen.

Årets flipp: Att en nyhetstidning för barn (SvD Junior) faktiskt verkar funka. Betald journalistik för den yngre generationen (om än betald av den äldre) är många mediehus drömscenario.

Årets drev: De ständiga och regelbundet återkommande blåsvädren kring Åsa Romson. (Dock ofta på en nivå som både väljarna och vi i journalistkåren borde stå över.)

Årets mediehändelse: Att vi ser de första försöken till crowdfunding-journalistik i Sverige. Ska bli spännande att se vart det tar vägen de närmsta åren. 

Årets citat: ”Jag förstår inte riktigt hur den flyktingtragedi vi bevittnar debatteras som ett större problem för oss än för alla som genomlever den.” Författaren Theodor Kallifatides sammanfattade för ett par månader sedan det många kände men hade svårt att uttrycka. 

Fler avsnitt
Fler videos