Gå direkt till textinnehållet

SVTs Zlatanintervju var otillbörligt gynnande

Sportnytts intervju med Zlatan Ibrahimovic i hans nyöppnade rackethall strider enligt Granskningsnämnden mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande.

Det var i mars i år som SVTs Sportnytt sände en intervju med fotbollsstjärnan. Han intervjuades framför en svart vägg täckt med logotyper med texten ”Padel Zenter”: namnet på Ibrahimovics nyöppnade rackethall. I klippbilder visades bilder inifrån hallen, bland annat på Ibrahimovic iklädd en tröja med samma logotyp.

Inslaget anmäldes för otillbörligt kommersiellt gynnande.

SVT försvarar sig i sitt yttrande till nämnden med att nyhetsvärdet i att publicera intervjun var betydande och att detta var den första intervjun SVT Sport fått sedan 2010. Valet av intervjuplats var inte SVTs eget, utan villkoret för att få genomföra intervjun.

Annons Annons

Granskningsnämnden anser dock att det omfattande gynnandet i inslaget inte var redaktionellt motiverat utifrån ett ett tillräckligt informations- och underhållningsintresse, och pekar på att det rörde sig om en invigning av fotbollsspelarens egen rackethall.

Inslaget strider mot bestämmelsen om otillbörligt gynnande av kommersiella intressen, enligt nämnden, som också ansöker hos förvaltningsrätten om att SVT ska betala en avgift på 50 000 kronor för överträdelsen.

Två av sex ledamöter i nämnden var skiljaktiga och anser att inslaget borde frias. De anser att det fanns ett betydande intresse av att sända intervjun.

Fler avsnitt
Fler videos