Gå direkt till textinnehållet

Här är vinnarna av Tidskriftspriserna

Arbetet tog hem tre priser vid årets Tidskriftsgala, och två av dem landade hos Mårten Martos Nilsson som fick för Årets granskning och som blev Årets journalist. Tidskriftsgalans stora pris gick till Helle Klein.

ÅRETS JOURNALIST
Mårten Martos Nilsson
Arbetet

Juryns motivering: ”För att outtröttligt ha bevakat och satt strålkastarljuset på en verklighet där rättssäkerhet och stolta arbetsmiljölagar förvandlats till pappersparagrafer. Och för att med mod och integritet ha avslöjat övergrepp på övergrepp och en samvetslös exploatering av utländsk arbetskraft under de senaste årens byggboom. Årets journalist är Mårten Martos Nilsson!”

ÅRETS DESIGN
Jenni Carström
Magasinet Filter

Juryns motivering: ”Tidningsmakeri av högsta klass och kvalitet – här råder finlir från den minsta vinjetten till den mest storslagna rubriken. Humor, svärta, spänning och nerv formar ett Filter för upplysning i en komplicerad värld. Vinnaren är Jenni Carström på Filter!”

ÅRETS GRANSKNING
Mårten Martos Nilsson
Arbetet

Juryns motivering: ”Slapphänta kommunala bolag möjliggör fusk för miljoner. Redaktionen följer det blodiga spåret från Bromma till Hudiksvall och Boden. I en klassisk granskning avslöjar man hur ett systemfel gör att människor luras och utnyttjas på svenska byggen, varje dag. Allt börjar med ett blått öga i sociala medier. Vinnaren i Årets Granskning är: Mårten Martos Nilsson och Arbetet!” 

ÅRETS GREPP
Bluffvarningar
Råd & Rön

Juryns motivering: ”Enkelt, användbart och interaktivt – ett grepp som bara Sveriges pålitligaste tidning kan ta. Alla har vi väl någon som vi vill dela vidare en bluffvarning till.”

ÅRETS KREATIVA ANNONSAFFÄR
Game squad goes fashion  
ett samarbete mellan ELLE och Xbox 

Juryns motivering: ”Tidskrifter är varumärken i flera dimensioner och kanaler. Årets vinnare visar att kreativitet kan leva och leverera i alla dessa – och några till – för att nå ut till en växande målgrupp. Juryn säger Game on och grattis till Elle och Xbox.”

ÅRETS LJUD
Från golvet
Arbetet

Juryns motivering: ”Vad kan vara starkare än en riktigt nära röst? Från golvet brottar ner all konkurrens med sofistikerat enkla grepp.”

ÅRETS OMSLAG
Tidningen Vi, juli 2023 

Juryns motivering: ”Att göra ett riktigt bra omslag handlar om att beröra. Det kräver hantverksskicklighet där bild och rubrik samspelar, och visar på tidningens unika personlighet. Samtidigt ska det också spegla på vår samtid. Allt detta lyckas tidningen Vi med och därför blir det fantastiska och hypnotiska omslaget på Martin Kragh årets vinnare 2023.”

ÅRETS SKOLTIDSKRIFT
​Åssit
Strömbackaskolan Piteå

Juryns motivering: ”Vinnaren har visat på höga ambitioner och en nyfikenhet på skolvärlden och världen omkring. Med ett imponerande formspråk och modiga ämnesval levererar denna tidskrift journalistik på en hög nivå. Namnet må betyda ingenting men här hittar vi ett rikt innehåll. Vinnaren är Åssit!”

ÅRETS RÖRLIGT
BUP-Upproret
Femina 

Juryns motivering: ”Med finkänsliga och hantverksskickliga filmer som berör på djupet riktas ljuset mot samhällets svek. De som stått ensamma i sin kamp har fått en röst som nått ut brett. BUP-Upproret från Femina är viktig samhällsjournalistik.”

ÅRETS TIDSKRIFT FACKPRESS
Ämnesläraren

Juryns motivering: ”Med genomtänkta teman, aktuella diskussioner och svåra frågeställningar som påverkar en hel generation har den här tidningen tagit sina läsares vardag på största allvar, samtidigt som den är bred nog att nå ut utanför klassrummen. Vår vinnare är inte bara yngst i klassen, den är också bäst. Grattis Ämnesläraren.” 

ÅRETS TIDSKRIFT POPULÄRPRESS
Expo

Juryns motivering: ”Med mod och integritet gräver de i några av vår tids största frågor. En kombination av aktuella poddar, en digital kunskapsbas och ett skarpt magasin har långsiktigt byggt ett mediehus som trots små resurser får stort genomslag. Vinnaren är – Expo.”

SVERIGES TIDSKRIFTERS STORA PRIS
Helle Klein 

Juryns motivering: ”Årets pristagare är både kropp och själ. Grundad 1966 men alltid aktuell. Hisnande hög klickrate och gudomlig räckvidd. Peppande, prestigelös och progressiv med stort hjärta och rapp hjärna. En envis röst på tidskrifternas sida som omfamnar hela den breda brokiga branschen. Långt från en pappersprodukt ändå papperets pålitligaste påve.” 

 

Fler avsnitt
Fler videos