Gå direkt till textinnehållet

SVTs fjärrstyrda teknik blev för dyr

SVTs kostnader för den så kallade remote-tekniken på fem orter i Sverige blev för höga. Därför skjuts projektet upp. UPPDATERAD.

Den fjärrstyrda utsändningen var tänkt att frigöra journalistiska resurser lokalt. Nu skjuts remote-tekniksatsningen upp i Luleå, Sundsvall, Karlstad, Örebro och Växjö men genomförs i Stockholm. Orsaken är att kostnaderna för projektet som ingår i SVTs stora regionalprojekt har skjutit iväg under upphandlingen.

”Ett fiasko”, säger en SVT-medarbetare till Journalisten.

Genom att införa den fjärrstyrda utsändningen i Stockholm ska regionala nyheter från Stockholm, Uppsala och Södertälje kunna programledas från Stockholm. 

Annons Annons

Olov Carlsson, nyhetsdivisionschef på SVT, säger att det inte påverkar regionalprojektet som ska sjösättas den 2 mars.

– Det innebär att det kommer att bli lite annorlunda arbetsuppgifter för produktionskoordinatorerna på orterna. Publiken kommer inte att märka någon skillnad, säger Olov Carlsson.

– Fjärrstyrningen kommer också att genomföras men då i HD och utifrån en ny tidplan. 

Varför sköts det upp?
– Under upphandlingen såg det ut som att fjärrstyrningstekniken skulle bli några miljoner kronor dyrare än budgeterat. Eftersom det är en temporär lösning fram till 2018 tyckte vi inte att det gick att motivera den kostnaden.

Kommer detta att påverka de lokala journalistiska resurserna på orterna?
– Inte alls, detta berör bara produktionskoordinatorerna, och det motsvarar en extra halvtidstjänst per ort som binds till kontrollrumsarbete kvällstid som annars skulle ha centraliserats. Det är 2,5 tjänster totalt, av 400. SVT genomför en stor satsning på mer lokal journalistik, och det är fantastiskt kul.

Fler avsnitt
Fler videos