Gå direkt till textinnehållet

Ny teknik har försenat testfiler inför valet

Fem riksmedier har ansökt om Valmyndighetens backuplösning för att kunna komma åt valresultaten vid eventuella tekniska problem på valkvällen. Men årets testfiler levereras betydligt senare än tidigare år.

Om mindre än tre veckor är det val i Sverige. Alla medier kan ta del av resultatfilerna i realtid på valkvällen, på Valmyndighetens sajt val.se.

Utöver det har Valmyndigheten överenskommelser med fem rikstäckande medier – SVT, Dagens Nyheter, TT, Aftonbladet och TV4 – om en backuplösning. Den används bara om tillgången till val.se skulle drabbas av något större fel under valkvällen.

– Det kräver en hel del teknisk förberedelse från vår sida för varje part som medverkar för att fungera. Det gör att vi har begränsat backuplösningen till rikstäckande media som i förväg anmält intresse, berättar Carl-Niclas Odenbring, utvecklingschef på Valmyndigheten.

Annons Annons

Tidigare år har filerna där medierna kan testa backuplösningen gjorts tillgängliga av Valmyndigheten redan före sommaren. I år levereras de först i augusti.

Det beror på att Valmyndighetens hela tekniska plattform är ny, enligt Carl-Niclas Odenbring.

– Testfilerna har mycket riktigt tillgängliggjorts senare i år än tidigare och det beror på att vi har gått över till ett nytt format på dem. Så vi har inte enkelt kunnat använda förra valtillfällets resultatfiler som årets testfiler.

Fler avsnitt
Fler videos