Gå direkt till textinnehållet

SVT brast i saklighet

Rapport i SVT1 brister i saklighet och opartiskhet i ett nyhetsinslag om nanopartiklar i smink anser Granskningsnämnden för radio och TV.

Rapport gav en missvisande bild av slutsatserna i en utredning från regeringen, fastställer Granskningsnämnden, som ändå friar programmet.

Det kritiserade inslaget sändes i oktober 2013 och anmäldes av Kemisk-Tekniska Leverantörförbundet(KTF). KTF menar att kunskapen om de nanomaterial som används i kosmetiska produkter är god, i motsats till vad som nämndes i inslaget.

Inslaget handlade om att en ny forskningsrapport pekar på behovet av mer kunskap om hur nanopartiklar påverkar människan. I inslaget visas grafik på hur nanopartiklar kan ta sig igenom hudens skyddsbarriär och orsaka cellförändringar. Granskningsnämnden anser bland annat att inslaget innehöll en ”i det närmaste spekulativ tolkning” av det underlag man använt sig av.

Annons Annons

Men inslaget innehöll även reservationer om att det är oklart hur nanopartiklar påverkar människan, påpekar GRN och kritiserar men friar inslaget.

Fler avsnitt
Fler videos