Gå direkt till textinnehållet

SVT-anställd tvingades till drogtest

En anonym ringde in och tyckte den kvinnliga SVT-medarbetaren såg berusad ut i TV. Då hotade SVT henne med avsked om hon inte ställde upp på ett drogtest, där hon tvingades kissa på klinik under en månad. Det visade sig att kvinnan var oskyldig.

Det var efter ett anonymt samtal kommit in till SVT att en kvinnlig medarbetare uppträtt berusat som historien rullades upp. Enligt företagets drogpolicy ska medarbetare som misstänks ha drog- eller alkoholproblem få en chans till hjälp, och när den utpekade kvinnans chef fick nys om ärendet satte hen hårt mot hårt och krävde utredning.

Kvinnan kallades till ett möte där ledningen ville att hon skulle göra ett månadslångt drogtest och kissa på klinik inför läkare. Det fanns inga andra uppgifter om att kvinnan inte skött sitt jobb, eller hade stor frånvaro.

– Hon hamnade i chock då företaget la fram papper där det stod att från och med imorgon ville man att hon skulle testa sig. Medarbetaren upplevde att om hon inte gjorde detta hotades hon av uppsägning, säger Petteri Karttunen, vid Journalistförbundets klubb på SVT.

Annons Annons

Efter en månads utredning visade det sig att kvinnan var oskyldig. Hon har enligt facket mått mycket dåligt av behandlingen och historien har också väckt oro hos andra SVT-medarbetare, att samma sak ska hända dem.

– Enligt läkarintyget hade hon lika bra värden som en helnykterist och läkaren kunde inte förstå varför man valt att göra en utredning i ett sådant här fall, säger Petteri Karttunen.

Det var först efter alla drogtester var över som SVT-kvinnan kopplade in facket och Petteri Karttunen. Först ville SVT-ledningen inte veta av att de agerat fel.

– Man hade svårt att inse hur fel det här blivit och hur dåligt kvinnan mått. Det här beslutet togs efter bara ett samtal till SVT, vi vet inte ens om det var en tittare eller vem det var? Med så många samtal och åsikter som kommer in om SVTs program, så kan det här inte vara rimligt. Från facket var vi otroligt besvikna på företaget att det här kunde hända, säger Petteri Karttunen.

Kvinnan jobbar vidare på SVT och nu har också SVT-ledningen förstått allvaret menar Karttunen.

– Det har varit jobbigt för alla, även för cheferna. När SVT insåg vilket misstag man gjort så tror jag alla mådde dåligt, säger han.

Nu har också SVT-ledningen ändrat sin policy. Men när Journalisten ringer HR-chefen på SVT, Helen Sahlin, som hade hand om ärendet den sista tiden så vill hon inte kommentera vare sig kvinnan eller företagets policy.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda personalärenden, vi har det som princip med hänsyn till de enskilda personerna, säger Helen Sahlin.

Men du kan prata om er policy? Ni har ändrat i den, har det att göra med det här fallet?

– Vi har sett över vår alkohol- och drogpolicy som vi förtydligat nu. Det stämmer, vi har gjort det under hösten, säger Sahlin.

Med anledning av detta?

– Jag kan inte kommentera mer än att vi har reviderat den.

Fler avsnitt
Fler videos