Gå direkt till textinnehållet

Största kunden ställer krav på Talentum

Ny Teknik, fackförbundet Sveriges Ingenjörers medlemstidning, är förlaget Talentums viktigaste produkt med en upplaga på 140  000. Efter konflikten mellan journalistklubben och Talentums ledning säger förbundet att man förutsätter att oklarheter utreds innan ett nytt avtal diskuteras.

Det var vid förhandlingar om att åtta redigeringstjänster skulle läggas ut på ett externt företag som Talentums ledning sade att det var samarbetet med journalistklubben som har försatt företaget i en ekonomiskt svår situation. Journalistklubbens ordförande Eddie Pröckl blev upprörd, och krävde att ledningen skulle ta tillbaka påståendet, vilket ledningen vägrade.

Talentums förhandlare Magnus Kendel menade att förhandlingarna med klubben lett till att man cementerat en organisation som inte kan utvecklas och att företaget dragit på sig onödiga kostnader. ”Det traditionella sättet att arbeta motsvarar inte företagets behov.”
Journalistklubbens styrelse valde då att lämna sina uppdrag.

Viktigast för Talentums ekonomi är avtalet med Sveriges Ingenjörer för Ny Teknik, som går ut till förbundets 140 000 medlemmar.
Tidningens chefredaktör Susanna Baltscheffsky säger att det är beklagligt att det uppstått en konflikt mellan journalistklubben och företagsledningen.
– Inte minst med tanke på att vi har en fackförening som vår absolut viktigaste och största samarbetspartner. Jag tycker att det är beklagligt att man inte kan komma överens. Mycket tråkigt, säger Susanna Baltscheffsky.

Annons Annons

Ny Teknik är inte en fackförbundstidning som tar upp fackliga frågor, utan en medlemsförmån för dem som är med i Sveriges Ingenjörer.

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, har varit i kontakt med Talentum och förklarat att man förutsätter att företagsledningen reder ut vad som nu har skett på förlaget.

– Jag har i mina kontakter med Talentum varit noga med att betona att vi är angelägna om att problemen reds ut. Sveriges Ingenjörer är en stor organisation som återkommande hanterar liknande konflikter och vår utgångspunkt är att de ska lösas i samförstånd, säger Peter Larsson.

Han påpekar att förbundet inte har för avsikt att gå in i själva konflikten och ta reda på vad som hänt eller vem som sagt vad.

– Det är viktigt för oss att den tidning som distribueras till våra medlemmar har en arbetssituation där man löser saker i koncensus, säger Peter Larsson.

Ny Teknik ges ut av Ny Tek­nik Holding AB där Ing­en­jörs­samfundet och Sveriges Ingen­jörer äger hälften och Talentum den andra hälften. Bolaget har nedskrivna riktlinjer för det journalistiska innehållet, men inget om arbetsorganisation och hur arbetet ska ledas.

– Nästa år inleds förhandlingar om avtalet mellan de olika parterna om tidningens framtid. Jag förutsätter att alla oklarheter är utredda innan vi går vidare. Vi är en helt avgörande prenumerant för Talentum, eftersom Ny Teknik delas ut till 140 000 medlemmar.

Även Lag & Avtal ges ut av Talentum. Tidningen startades 1978 av arbetsmarknadens parter och ägs i dag av Talentum. Utgivarbeviset innehas av en stiftelse. I tidningens styrelse sitter representanter för arbetsgivarorganisationer och fackföreningar, bland annat LO-TCO Rättskydds chefjurist.

Lag & Avtals chefredaktör Lennart Kriisa påpekar att han inte kan alla detaljer eftersom han inte var med vid förhandlingarna, och vet därför inte varför det har låst sig mellan journalistklubben och företagsledningen.

– Ledningen och klubben borde skärpa sig och återuppta förhandlingarna. Att släppa iväg förhandlingen centralt i det här läget missgynnar de anställda, säger Lennart Kriisa.

Inte heller Fredrik Svedjetun, Dagens Medias chefredaktör, och Jon Åsberg, Affärsvärldens chefredaktör, deltog vid förhandlingarna. De vill därför inte ge några kommentarer.

Journalistklubbens tidigare ordförande Eddie Pröckl säger till Journalisten att det under diskussionen stod klart att Talentums ledning inte uppskattade den svenska arbetsmarknadsmodellen.

– Det stämmer bra med hur ledningen agerat sedan Aarne Aktan tog över som VD. När besparingarna började diskuteras i september vägrade ledningen att svara på frågor som rörde ekonomin. ”Fråga oss inte om siffror för ni får inga”, var beskedet. Så småningom fick vi ta del av en ekonomisk kalkyl, men det fanns ingen sådan från början, berättar Eddie Pröckl.

Klubben begärde då att få ta in en arbetstagarkonsult. Talentum motsatte sig detta, men journalistklubben hävdade tolkningsföreträde och frågan gick centralt. Medieföretagen och Journalistförbundet kom fram till att klubben skulle få ta in en arbetstagarkonsult.

Frågan kom tillbaka till de lokala parterna. Talentum valde då plötsligt att ensidigt avsluta förhandlingen och gick från bordet. Ärendet gick tillbaka till central nivå där Journalistförbundet hävdade tolkningsföreträde, men Medieföretagen avslutade förhandlingen ensidigt och lämnade förhandlingarna

– Arbetsgivarparten blockerade oss, säger Eddie Pröckl. Som jag förstått det har det aldrig hänt tidigare i Sverige att en arbetsgivare kunnat blockera en arbetstagarkonsult på det här sättet.Eddie Pröckl pekar på att journalistklubben har bidragit och hjälpt till att spara pengar och varit med och förhandlat fram konstruktiva lösningar vid neddragningar.

– Bara de senaste året har tolv personer fått lämna företaget. Vi är 25 personer färre nu än för fem år sedan, säger Eddie Pröckl.

Talentums VD Aarne Aktan bekräftar för Journalisten att blockeringen av arbetstagarkonsulten gått till på detta sätt.

– I huvuddrag gick det till på det sättet, även om det var mer komplicerat, säger han.

Varför gjorde ni så här?
– Vi har bråttom och att ta in en arbetstagarkonsult skulle ta för mycket tid. Det hade skadat företaget.

Under förhandlingarna påstod förhandlaren Magnus Kendel att samarbetet med journalistklubben skadat företaget ekonomiskt och cementerat en organisation som inte kan utvecklas. Håller du med om det?
– Nej, det gör jag inte. Problemet med förhandlingarna med journalistklubben är tiden. Vi måste genomföra förändringar i organisationen snabbt och jag upplever att förhandlingarna drog ut på tiden, säger Aarne Aaktan.

Du håller alltså inte med om Magnus Kendels påståenden?
– Nej. Allt handlade om tiden. Medarbetarna på Talentum är smarta och arbetar hårt och journalistklubben har agerat mycket professionellt. Men det har tagit för mycket tid. Vi har inte den tiden.

Vad tycker du om den svenska arbetsmarknadsmodellen?
– Jag är van vid den finska modellen. Här finns det en tidsram, normalt cirka sju veckor. Diskussionerna mellan arbetsgivaren och facket är djupare i Sverige och det finns ingen bortre tidsgräns, vilket jag tycker är problematiskt.

PÄR JANSSON
JOHANNES NESSER

 

 

Fakta

Ägs av finsk mediekoncern

  • Talentum ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden, Lag & Avtal, Arbetarskydd, Dagens Media och Teknikhistoria.
  • Tidningarna ges ut av Talentum Media AB som ägs av Talentum Oy, en finsk mediekoncern. Talentum har cirka 800 personer anställda i Finland, Sverige, Norge, Danmark, Estland, Lettland och Ryssland.
  • 2012 sparade Talentum in på personal. Då försvann 40 tjänster.
Fler avsnitt
Fler videos