Gå direkt till textinnehållet

SJF oroade över förslag till ny domstolsdatalag

Journalistförbundet tycker att det är olyckligt om sökningar på personnummer omöjliggörs i en ny domstolsdatalag, vilket föreslås i en kommentar i förslaget till den nya lagen.

Det är i en författningskommentar i förslaget till ny domstolsdatalag som regeringen skriver att den "eller den myndighet som regeringen bestämmer" kan komma att begränsa behandlingen av personuppgifter och att det till exempel skulle kunna "röra sig om att begränsa möjligheterna att söka efter personnummer och namn i avgöranden som har fått laga kraft".

"Det vore mycket olyckligt om sökningar på personnummer omöjliggörs i en ny domstolsdatalag. Det skulle innebära en inskränkning i offentlighetsprincipen då det minskar möjligheterna att granska domstolarna. Det skulle också försvåra kontroll av uppgifter, vilket i sin tur ökar risken för att fel person utpekas i känsliga sammanhang", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling (bilden) i en kommentar.

"Att genomföra sökningar på personnummer i domstolsmål är ett viktigt verktyg i den journalistiska yrkesutövningen. Ansvarsfulla medier har använt sig av denna metod sedan länge för att få korrekt information i exempelvis brottmål. Dessa uppgifter hanteras självfallet varsamt och ansvarsfullt i enlighet med mediebranschens etiska spelregler", säger Jonas Nordling.

Annons Annons

Han är också förvånad över att regeringen förefaller att ha lagt till författningskommentaren efter remissförfarandet.

Fler avsnitt
Fler videos