Gå direkt till textinnehållet

Förslag: Ge stöd till tidskrifter som vill digitalisera

Tidskrifter som bedriver fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik ska kunna få ett stöd för digitaliseringsprojekt, meddelar regeringen. Pengarna föreslås tas från det allmänna mediestödet.

I somras tillsatte regeringen en utredning för att se över om det behövs ett ekonomiskt stöd till landets tidskrifter. Syftet med stödet skulle vara att hjälpa magasinen med övergången till digital publicering.

Enligt utredaren Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet, finns det ett behov att stödja tidskrifter som sysslar med fördjupande samhälls- och nyhetsjournalistik med den digitala övergången. Det trots att många tidskrifter redan genomgått en grundläggande omställning till digital publicering.

– Vi kunde konstatera att många av de tidskrifter som bedriver fördjupande samhällsjournalistik är viktiga för mediemångfalden. Många har inte resurser till att utveckla en digital affärsmodell som kan bära dem långsiktigt, säger Madeleine Sjöstedt på en pressträff.

Annons Annons

Förslaget, som nu ska skickas ut på remiss, baseras på hur det tidigare innovations- och utvecklingsstödet sett ut. Stödet föreslås löpa mellan 2025 och 2029. De tidskrifter som kan bli aktuella för stöd ska vara tillgängliga för allmänheten, leva upp till ett demokratikriterium och komma ut minst fyra gånger per år. De ska också ha funnits i minst tre år och kunna säkra ekonomisk bärkraft framåt.

Enligt utredarens förslag ska tidskrifter kunna söka stöd på upp till 300 000 euro, motsvarande 3,3 miljoner kronor, för projekt som digitaliserar verksamheten. Stödet är satt efter maxgränsen för stöd enligt EU-regler. Stödet får maximalt utgöra 50 procent av kostnaden för projektet. Stödet föreslås hanteras av Mediemyndigheten, som redan idag ansvarar för mediestödet.

I uppdraget till Madeleine Sjöstedt ingick också att kartlägga hur många tidskrifter det finns i Sverige idag. Hennes genomgång visar att det finns ungefär 4 000 tidskrifter, merparten ges ut av olika organisationer och föreningar.

Madeleine Sjöstedt uppger för Journalisten att det högt räknat handlar om ett femtiotal av dessa som skulle kunna vara aktuella för stödet. Det är dock långt ifrån alla som har möjlighet att investera upp till 300 000 euro och få ut maximalt stöd.

– Mellan tummen och pekfingret räknar vi med att det här kommer att kosta mellan 20 och 25 miljoner kronor om året. Men det beror helt på hur Mediestödsnämnden kommer att bedöma ansökningar.

I Madeleine Sjöstedts förslag tas pengarna från den dryga miljard som idag finns avsatt till mediestöd.

– Det är felräkningspengar på den totala summan, säger hon.

Utredningen har inte haft i uppdrag att undersöka om det finns behov av löpande stöd för tidskrifter.

I ett pressmeddelande välkomnar branschorganisationen Sveriges Tidskrifter utredningens förslag.

– Gränserna mellan dagstidningar och tidskrifter suddas ut alltmer och på en marknad där våra medier möts och konkurrerar kommer det snart att kännas naturligt med ett gemensamt stöd för dagspress och tidskrifter inom samhälls- och nyhetsjournalistik, säger Kerstin Neld, vd Sveriges Tidskrifter, i pressmeddelandet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos