Gå direkt till textinnehållet

Rekordmånga betalar TV-licensen

Antalet hushåll som betalar TV-licensen slog rekord under 2014. Över 3,5 miljoner hushåll betalade TV-avgiften. Men samtidigt är det fler än någonsin som som väljer bort TV-apparaten.

I juni slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att det var fel av Radiotjänst att kräva TV-avgift av alla som hade en dator, läsplatta eller mobil. TV-avgiften skulle som tidigare betalas av dem som har en TV-apparat, som Journalisten tidigare skrivit om.

Tusentals ägare av datorer begärde tillbaka den TV-avgift de redan betalat in. Radiotjänst har betalat tillbaka 100 miljoner kronor till närmare 70 000 personer.

I SVTs interntidning Vipåtv skrev Eva Hamilton att det fortfarande är möjligt att införa en radio- och TV-avgift som är teknikoberoende.

Annons Annons

Eftersom yngre ser på TV via dator befarar hon, om inget görs, att de äldre så småningom kommer att ”betala en orättvis stor del av notan för public service". Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på TV och lyssna på radio, inte behöver bidra med ett öre”.

Trenden visar att allt fler hushåll väljer att inte ha någon TV-apparat: sex av hundra. Dessutom har försäljningen av TV-apparater sjunkit, från 930 000 år 2011 till 750 000 år 2013.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos