Gå direkt till textinnehållet

Frankrike vill avskaffa tv-licensen

Frankrikes president Emmanuel Macron står fast vid sitt vallöfte att avskaffa den franska tv-licensen. Vänsterpolitiker varnar för ett försvagat public service.

Att avskaffa public service-avgiften på 138 euro per år och hushåll var ett löfte från Macron när han tidigare i år lanserade sin återvalskandidatur, i linje med hans ambition att sänka fransmännens skattebörda.

Avgiften skrotas samtidigt som boendeskatten (taxe d'habitation) avskaffas, vilket enligt plan sker fullt ut nästa år. De båda avgifterna har skickats ut samtidigt en gång per år till 28 miljoner franska hushåll.

Socialistpartiets presidentkandidat Anne Hidalgo hör till kritikerna av en avskaffad tv-avgift, som varnar för ett försvagat public service. Det är inte klart hur Macronregeringen i stället vill finansiera public service, men risken är enligt bedömare Journalisten pratat med stor för att det hamnar under statsbudgeten, vilket gör public service sårbart för kortsiktiga politiska beslut.

Annons Annons

En talesperson för Macron lovade dock i en radiointervju i våras att regeringen kommer att garantera ett fortsatt starkt och oberoende public service, med flerårig finansiering.

Fransk public service omfattar bland annat tv-kanalerna France 2, France 3, France 4 och France 5 under moderbolaget France Télévisions samt sju nationella radiokanaler och ett 40-tal regionala, under Radio France. Kanalerna är delvis annonsfinansierade.

Även högerkandidaten Valérie Pecresse, extremhögerns Marine Le Pen och högerradikala Eric Zemmour har uttalat att de vill skrota tv-licensen.

Fler avsnitt
Fler videos