Gå direkt till textinnehållet

”Pressfrihetsindexet inte rättvisande”

Pressfriheten i Etiopien blev bättre 2011. Åtminstone om man får tro Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Absurt kan tyckas, och nu medger RUG att listan inte är helt rättvisande.

Varje år sedan 2003 har Reportrar utan gränser (RUG) släppt en rankinglista över pressfriheten i världens alla länder. Ju längre ner på listan, desto sämre är det ställt med pressfriheten.

Men en närmare granskning av indexet visar att den innehåller märkligheter.

I Etiopien har repressiviteten tilltagit under 2011. Journalister har under 2011 fängslats, åtalats och dömts för terrorbrott på ett uppenbart godtyckligt sätt.

Annons Annons

EU, FN, människorättsorganisationer, och pressfrihetsgrupper har kritiserat landet för upptrappningen av förföljelserna av journalister.
 

I december dömde en etiopisk domstol de två svenska frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson till elva års fängelse för terrorbrott.

Men i pressfrihetsindexet från Reportrar utan gränser klättrar Etiopien raskt på listan, med tolv placeringar till en 127e plats. Det är den bästa placeringen för landet sedan 2004, året innan den etiopiska regimen slog ner hårt mot protesterna efter valet 2005.
 

Sedan 2006 har Etiopien gått från plats 160 till 127 på RUGs pressfrihetsindex. En stadig klättring om 33 placeringar.

Bara det senaste året har Etiopien gått om länder som Jordanien, Bangladesh, Burundi, Indien, Angola, Singapore, Marocko, Uganda och Irak.

Ambroise Pierre som är ansvarig för Reportrar utan gränsers Afrikaavdelning vid huvudkontoret i Paris säger att listan är missvisande.

– Situationen för journalister har inte förbättrats i Etiopien under 2011. Tvärtom, sedan halvårsskiftet har domstolarna börjat implementera den terrorlagstiftning som infördes 2009, för att fängsla journalister, säger Ambroise Pierre.

Men varför klättrar då Etiopien på pressfrihetsindexet?
– Förklaringen är ganska sorglig. Pressfriheten har försämrats mer i så många andra länder, att de faller snabbare. Försämringen av pressfriheten i Etiopien var helt enkelt inte lika snabb och omfattande som försämringen i flera andra länder.

Ytterligare en förklaring är att flera av domarna mot journalister i Etiopien föll i december, till exempel de mot Martin Schibbye och Johan Persson.

Pressfrihetsindexet för 2011 löper egentligen från december 2010 fram till och med november 2011.

– De händelserna kommer att räknas in i nästa års index, och det kommer att påverka Etiopiens position på listan.

Hur förklarar du att Indien, som är en demokrati, enligt listan har sämre pressfrihet än Etiopien?
– Indien är mycket riktigt en demokrati, men våldet mot journalister i Indien är mycket allvarligt. Under 2011 mördades två journalister och 2010 dog en journalist i Indien, säger Ambroise Pierre.

I pressfrihetsindexet 2011 rasade Sverige elva placeringar, från första till tolfte plats, vilket många svenska medier rapporterat om.
 

Förklaringen sades vara dels de nya fotoförbuden som många landsting beslutat om, dels FRA-lagen, och i någon mån hoten mot Lars Vilks.

Men FRA-lagen klubbades av riksdagen redan i oktober 2009. Den påverkade inte Sveriges pressfrihetsindex 2010.

Hur kommer det sig att den får effekt först 2011?
– Förklaringen är faktiskt att poängsystemet och frågebatteriet för pressfrihetsindexet förändrades 2011. Nu finns det detaljerade frågor kring internet och sociala medier, vilket inte fanns i formuläret 2010. FRA-lagen föll liksom utanför formuläret 2010, säger Urban Löfqvist, kanslichef på Reportrar utan gränser i Sverige.

Så egentligen tappade Sverige sin placering redan 2010, fast det syntes inte?
– Ja, det kan man säga. I och med att vi har utvecklat pressfrihetsindexet för att passa bättre med hur medierna fungerar i dag, så får påverkar det Sveriges poäng på listan, på grund av bland annat FRA-lagen.

– Jag skulle kanske hellre se ett system där man inte har en ranking, utan delar in världens länder i olika kategorier, med antingen god eller dålig pressfrihet. Det blir lite för mycket fokus på rankningen, säger Urban Löfqvist till Journalisten.

Du kan läsa hela pressfrihetindexet för 2011 här.

Fler avsnitt
Fler videos