Gå direkt till textinnehållet

Premiär för straffrihetsdagen på söndag

Den 2 november infaller den Internationella dagen för att upphäva straffrihet för brott mot journalister. Reportrar utan gränser startar i dag en internationell kampanj som uppmärksammar tio journalister som utsatts för brott. En av dem är Dawit Isaak, berättar svenska RUGs ordförande Jonathan Lundqvist (bilden).

”Det behövs mer uppmärksamhet om brotten mot journalister”, säger RUGs ordförande Jonathan Lundqvist (bilden).

I december förra året antog FNs generalförsamling en resolution som syftar till att stärka journalisters säkerhet och uppmana medlemsländerna att straffa de som begår brott mot journalister. Resolutionen innebar också att den 2 november blir ”den Internationella dagen för att upphäva straffrihet för brott mot journalister” (the International Day to End Impunity for Crimes against Journalists).

På söndag blir det första gången dagen uppmärksammas.

Annons Annons

Reportrar utan gränsers huvudkontor i Paris lanserar i dag torsdag en ny internationell kampanj, #FightImpunity, och en ny sajt fightimpunity.org, inför straffrihetsdagen.

Där uppmärksammas tio journalister som utsatts för brott och vars förövare går fria.

En av dem är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak som har suttit fängslad i Eritrea utan åtal i 13 år (se bilden).

På sajten kan man också med ett klick skicka mejl till ledarna i de aktuella länderna, i Dawit Isaaks fall till Eritreas president Issayas Afewerki.

Jonathan Lundqvist, ordförande i svenska Reportrar utan gränser, hoppas att kampanjen kan öka uppmärksamheten kring brott som begås mot journalister.

– FN har antagit en resolution för att stärka stödet för journalister i konfliktområden och det är väldigt viktigt, för journalisterna själva förstås men också för att få en bättre rapportering, vilket är väldigt viktigt för de som bor och lever i konfliktområden, säger Jonathan Lundqvist.

– Mycket av arbetet kring dessa frågor handlar nu om att göra människor uppmärksamma på att journalister utsätts för brott runt om i världen.

Det här är första gången Internationella dagen för att upphäva straffrihet för brott mot journalister infaller, hur ska journalister uppmärksamma det tycker du?
– Genom att berätta om brotten som begås mot journalister, för sig själv, för sina läsare och lyssnare och tittare. Vi måste påminna läsarna om att  många länder saknar den sorts yttrandefrihet vi har tagit för given i Sverige. Vi behöver återerövra yttrandefriheten varje dag.

– Även i Sverige utsätts journalister för brott. Hot riktas mot svenska journalister från bland andra kriminella nätverk och polisen har mycket svårt att utreda de brotten. Det leder till censur. Inte någon formell censur, utan en mycket värre censur, den informella som sker mellan huvudet och tangentbordet och som förändrar hur och vad vi berättar. Det finns ämnen och händelser som är svåra att rapportera om, eftersom det finns hotbilder.

– Jag tycker man den här dagen som journalist kan fundera över dessa saker och formulera de utmaningar som man själv och andra journalister står inför, säger Jonathan Lundqvist.

Fler avsnitt
Fler videos