Gå direkt till textinnehållet

Oro för mindre resurser i Norrbotten

SVT-medarbetare i Luleå är oroliga för vad SVTs pågående regionalutredning kommer att mynna ut i för Nordnytts del. - Ambitionen är att vi ska sända från fler orter i framtiden, säger SVTs divisionschef Olov Carlsson. UPPDATERAD

I en artikel i NSD i dag säger anonyma medarbetare på Nordnytt att man är orolig för att SVT ska släcka ner direktsändningarna från Luleå och minska bemanningen i länet.

Bakgrunden till farhågorna är den regionalutredning som just nu görs inom SVT. Enligt NSD har SVTs VD Eva Hamilton vid ett besök i Luleå sagt att målet är "mer satsning på nya SVT-stationer i södra Sverige, mindre resurser till glesbygdslän i norr".

– Det är att hårddra det att hon skulle ha slagit fast att det är målet. Eva Hamilton skissade på olika scenarier vid ett personalmöte i Luleå, säger Olov Carlsson, divisionschef på SVT.

Annons Annons

– Vi har bekymmer med att ett antal platser i Sverige lever i medieskugga. Vi har ett demokratiuppdrag att öka vår närvaro där. Den stora utmaningen är att klara av det utan att minska vår journalistiska närvaro i glesbygdslänen, säger han.

Olov Carlsson betonar att SVT inte har för avsikt att släcka eller lägga ner Nordnytt, och att ambitionen är att fortsätta finnas kvar med stark redaktionell kraft i Luleå.

Däremot är bandade nyheter i stället för direktsända en av de saker utredningen tittar på, bekräftar han.

– Men inga beslut är fattade. Vi försöker ganska brett och öppet kunna diskutera även svåra frågor internt i företaget.

– Och vi bandar nyhetssändningar hela tiden, det är ingen stor dramatik för mig. Precis som alla andra medieföretag finns vi liksom publiken på många olika ställen, människor konsumerar alltmer medier på sina egna villkor. Det måste vi ta på allvar.

Regionalutredningen ska presentera ett första inriktningsbesked under andra halvan av november.

– De stora beskeden och processerna kommer inte att gå fort: det här handlar om vad som är vår strategi för de kommande 5-6 åren.

Ambitionen är ändå klar: SVT ska i framtiden finnas redaktionellt på och sända från fler orter än i dag.

– Ambitionen är att vi ska sända från fler orter, finnas på fler orter med redaktionell närvaro.

Fler avsnitt
Fler videos