Gå direkt till textinnehållet

Mediebilden av romer har förändrats

En färsk studie om medierapporteringen av romer visar att bilden av folkgruppen har förändrats sedan 90-talet. Men kontexten för rapporteringen är oftast den samma – brott och fattigdom. En tydlig skillnad är att rapporteringen numera handlar om romer som utsätts för brott. UPPDATERAD.

Det är Anna Roosvall (bilden) och hennes kollega Ester Pollack, båda docenter på JMK vid Stockholms universitet, som har gjort studien om bilden av romer i medierna. Undersökningen presenterades första gången på bokmässan i Göteborg och nu håller forskarna sina första föreläsningar om undersökningen i Stockholm.

– Vi har studerat rapportering av romer i Aftonbladet och Dagens Nyheter sedan 1995. Det var året vi gick med i EU, säger Anna Roosvall.

Anna Roosvall berättar att det är en kvantitativ studie där forskarna har tittat på under vilka teman och i vilka sammanhang tidningarna rapporterar om romer. De har även tittat på språkbruket som används och så sent som in på 2000-talet användes ordet zigenare i rapporteringen. Hon tycker att frågan om bilden av romerna är aktuellare än någonsin.

Annons Annons

– Det här känns som en fråga som tränger sig på, en brännande fråga i hela svenska samhället och vi vet att romer är en utsatt grupp. Något som också triggade oss var DNs artikelserie där bilden av romerna ifrågasattes, säger hon.

Undersökningen presenteras som inledning till en antologi, Mediebilden av Romer, med texter som utgår från studien. Det är Institutet för mediestudier, som står bakom publikationen.

– Vi har kommit fram till att det som är sig likt är att romer oftast skildras i kontexten av fattigdom och brott. Det som skiljer sig är att nu för tiden handlar det främst om att romer har utsatts för brott i stället för att de har begått dem. Rapporteringen har också ökat kraftigt.

Förutom undersökningen är texterna i antologin skrivna av Hans Caldaras, författare och artist, Thomas Hammarberg, ordförande för Kommissionen mot antiziganism, Elitsa Ivanova, medieforskare, Adam Szoppe, journalist och Lars Truedson. Peter Wolodarski, chefredaktör för Dagens Nyheter, intervjuas.

Fler avsnitt
Fler videos