Gå direkt till textinnehållet

”Mediebilden av äldre kan påverka arbetsgivarna negativt”

Mediernas alltför ensidiga och negativa bild av gruppen äldre kan ge arbetsgivare en förvrängd syn på vad äldre anställda kan bidra med, menar pensionsekonomen Staffan Ström.

”Man vill ha yngre förmågor”, sade frilansjournalisten Katarina Arnstad Elmblad nyligen till Journalisten, och skrev en debattartikel om ålderism i mediebranschen.

Pensionsbolaget Alectas pensionsekonom Staffan Ström skriver i en ny debattartikel att mediebilden av gruppen äldre är skev och förlegad, och att den påverkar arbetsgivares bild av vad äldre kan bidra med:

”Många arbetsgivare skriker efter kompetenta medarbetare med erfarenhet samtidigt som sökande över 50 år läggs åt sidan direkt vid rekryteringar. När ska det vansinnet upphöra?”

Annons Annons

Han föreslår att bildredaktörer och inslagsproducenter tänker ett varv till när de bildsätter reportage om äldre. ”Sluta använda den till leda återupprepade bilden på en gråtrist gestalt som går böjd över en rollator så fort det handlar om någon som är äldre än 70” och att fler äldre experter anlitas av medierna. Läs Staffan Ströms debattartikel i Journalisten här.

Läs också ”Äldre framställs som offer i medierna”, Journalistens rapportering från ett panelsamtal med bland andra SVTs Anne Lagercrantz, i oktober.

Fler avsnitt
Fler videos