Gå direkt till textinnehållet

Kulturredaktionen bort på GT och Kvällsposten

Göteborgs-Tidningen och Kvällsposten förlorar fem tjänster vardera i koncernens stora sparpaket. Det innebär bland annat att kultur- och ledarredaktionerna läggs ner i Göteborg och Malmö.

Som Journalisten tidigare berättat aviserade Expressen att koncernen skulle spara 80 miljoner kronor och 70 tjänster skulle försvinna, varav 50 journalisttjänster.

För GTs del innebär det att en kulturredaktör, en ledarredaktör, två fotograftjänster och en skrivande nyhetsreporter försvinner den 1 januari, skriver Sverigesradio.se.

”Vi kommer ju fortfarande ha ett starkt kulturmaterial i tidningen varje dag, vi kommer använda oss av betydligt mer av Expressens kulturmaterial men vi kommer ha en viss frilansbudget för att köpa in kulturmaterial för”, säger GTs chefredaktör Frida Boisen.

Annons Annons

Beträffande neddragningen på ledaravdelningen säger hon att det kommer att "landa mer på chefredaktören" att skriva ännu mer opinionsmaterial.

GT kommer att förlita sig mer på frilansande fotografer i framtiden när de två fotograftjänsterna försvinner. De journalister som blir kvar kommer också att få fotografera mer.

Kvällsposten förlorar motsvarande tjänster som GT. Chefredaktör Martin Kroon säger till Sydsvenskan.se att det är ”så klart inget roligt beslut”.

”Opinions- och kulturmaterialet kommer att finnas kvar, men det blir givetvis mindre lokalt material och mera från Stockholm”, säger han.

Fler avsnitt
Fler videos