Gå direkt till textinnehållet

Jungkvist överklagar ej

Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se, kommer inte att överklaga tingsrättens fällande dom för hets mot folkgrupp.

Kalle Jungkvist, chefredaktör för aftonbladet.se, kommer inte att överklaga tingsrättens fällande dom för hets mot folkgrupp.

– Domen följer gällande lagstiftning. Vi har inget att vinna på att gå till hovrätten, säger Jungkvist till Pressens Tidning.

Det är fyra inlägg publicerade i Aftonbladets nättidning hösten 2000 som Kalle Jungkvist döms för. Eftersom Aftonbladet valt att låta Kalle Jungkvist stå som ansvarig utgivare för inläggen i “tyck till” grupperna är det också han som ensam är ansvarig för allt som publiceras där. Tingsrätten menar i sin dom att ansvaret är odelat och totalt. Det duger inte att som Jungkvist förklara att kontrollen är grovmaskig eller skylla på datorbekymmer menar tingsrätten. Genom att välja en ofullständig kontroll har Jungkvist tagit en risk som han varit medveten om.

Annons Annons

Enligt tingsrätten kan brottet inte anses som ringa med tanke på de många besöken på aftonbladet.se. Därför dömdes Jungkvist till villkorlig dom utöver 40 dagsböter á 900 kronor samt att betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Som en följd av domen stängdes forumet Tyck till på aftonbladet.se. Det är fortfarande oklart huruvida det kommer att öppna igen.

Fler avsnitt
Fler videos