Gå direkt till textinnehållet

Jessica Gow: Kul och tröttsamt att bevaka Eurovision

Scanpix fotograf Jessica Gow jobbade hela förra veckan med att bevaka Eurovision Song Contest i Malmö. Ett roligt uppdrag, men tröttsamt.

Hur var det att bevaka Eurovision?

– Jag har gjort det tidigare så jag var medveten om vad jag gav mig in på. Det är speciellt att bevaka Eurovision. Till skillnad från andra evenemang måste man slåss med en massa fans som fått ackreditering att vara inne i pressområdet. Det går nämligen att bli ackrediterad som fan eller journalist.

Hur påverkade det ditt jobb?

Annons Annons

– Då man går in på en repetition måste man vara beredd på att ta plats så att man inte hamnar bakom fans som fotograferar de tävlande med sina mobiltelefoner.

Tycker du att det är roligt att bevaka Eurovision?

– Det är speciellt. Jag åker på Eurovision för att jag tycker att det är ganska roligt, annars blir det jobbigt. Men det blir långa dagar och efter en vecka är jag trött.

Är det svårt att bevaka musiktävlingen?

– Vi på Scanpix har möjlighet att jobba lite annorlunda. Under direktsändningen är det bara tio fotografer som kommer in på arenan. Det är det som gör jobbet roligt, att man får vara på plats då det händer. Andra fotografer har bara möjlighet att fotografera under repetitionen. 

Skickar du bilderna från dator?

– Det var så många bidrag att fotografera så jag skickade direkt från kameran och en bildredaktör tog sedan hand om bilderna på plats. När nästa artist kom upp på scenen hade jag redan skickat bilder på den förra. Det gällde att jobba snabbt.

Fler avsnitt
Fler videos