Gå direkt till textinnehållet

Förundersökning inledd mot polischef

En förundersökning mot polischefen i Västmanland, Lena Tysk, har inletts. Hon ska verbalt ha hotat polischefen i Sala som i en intervju kritiserat den nya polisorganisationen.

Lena Tysk ska, enligt uppgifter till SVT Västmanland, ha sagt: ”Har du pratat om det här i media är du död” till polischefen i Sala, Agneta Kumlin..

Polischefen Lena Tysk valde att anmäla sig själv:

”Jag har i dag gjort en egen anmälan kring uppgifter i media om att jag påstås ha riktat hot mot en chef inom polisområdet. Med hänvisning till den utredning som nu ska genomföras kan jag därför inte kommentera frågan ytterligare,” skriver Lena Tysk i ett pressmeddelande enligt svt.se.

Annons Annons

Chefsåklagare Lena Kastlund vid särskilda åklagarkammaren i Göteborg har inlett en förundersökning.

”I nuläget är brottsutredningen ofredande men den kan komma att ändras. Teoretiskt sett skulle det kunna vara olaga hot men det krävs en viss nivå att komma upp till det, hotet ska vara ägnat för att framkalla fruktan", säger Lena Kastlund till SVT.se.

Om hotet inte bedöms vara en brottslig handling utan mera ett kraftuttryck kan det ändå få disciplinära följder, enligt åklagaren.

”Då blir det ett personalrättsligt ärende. Rent teoretiskt så kan det här vara ett väldigt olämpligt beteende,” säger Lena Kastlund.

Fler avsnitt
Fler videos