Gå direkt till textinnehållet

Folkbladet får tillbaka beslagtagen dator

Hovrätten häver beslaget av datorn och mobilen som tillhörde Västerbottens Folkbladets mördade reporter Elin Falk.

Journalisten har tidigare skrivit om att polisen beslagtog den mördade journalisten Elin Falks jobbdator, mobiltelefon och anteckningar. Folkbladet begärde att beslaget skulle hävas eftersom utrustningen kan innehålla namn på tipsare och annat känsligt material.

Tingsrätten i Lycksele slog fast att Folkbladet kunde få tillbaka Elin Falks anteckningsblock, men däremot inte datorn och mobiltelefonen. Folkbladet överklagade beslutet till hovrätten som gjorde en annan bedömning.

Hovrätten framhåller att det är viktigt att kunna göra beslag i en mordutredning. De konstaterar dock att det finns ett förbud mot att beslagta skriftliga handlingar som kan innehålla källskyddat material, men menar att samma förbud inte rakt av kan gälla elektroniskt material, skriver folkbladet.nu.

Annons Annons

”Jag tycker att det är oerhört skönt att journalistiken, källskyddet och grundlagen får det här erkännandet. Källskyddet är ett fundament i allt det vi gör och därför känns det otroligt bra att vi får det här beslutet”, säger Anna Lith, Folkbladets chefredaktör till folkbladets.nu.

 

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos