Gå direkt till textinnehållet

Polisen behåller dator och mobil

Folkbladet Västerbotten får inte tillbaka den mördade kollegan Elin Falks dator och mobiltelefon. Däremot hennes anteckningsblock. Det har tingsrätten i Lycksele beslutat. Folkbladet tänker överklaga domen.

Journalisten har tidigare berättat om att polisen beslagtagit den mördade Elin Falks jobbdator, mobiltelefon och anteckningar. Tidningen begärde att beslaget skulle hävas eftersom utrustningen kan innehålla namn på tipsare och annat känsligt material.

Tingsrätten i Lycksele har nu slagit fast att Folkbladet kan få tillbaka Elin Falks anteckningsblock, men däremot inte datorn och mobiltelefonen.

– Att göra en uppdelning mellan ett fysiskt anteckningsblock och digitala uppgifter i en dator och telefon känns förlegat år 2015. Vi kommer under dagen att läsa igenom domen och förhoppningsvis i morgon kommer vi att lämna in en överklagan, säger Anna Lith, chefredaktör, Folkbladet Västerbotten.

I domen står det att anteckningsblocket kan antas innehålla källskyddat material och att ” beslaget av anteckningsblocket ska därför hävas”.

Hon säger att källskyddet är så viktigt att tidningen måste överklaga till en högre instans.

– Tingsrätten skriver att det finns rutiner hur polisen och åklagare ska gå igenom beslagtagen utrustning. För mig är det uteslutet att de ska gå igenom innehållet, säger Anna Lith.

 

Fler videos
Fler avsnitt