NTMs mediestödsdrag: Separerar NT och Folkbladet
Mediestödet fortsätter att rita om mediekartan. Norrköpings andratidning Folkbladet ska framöver stå på egna ben för att nå kraven på egenproducerat material. Det innebär slutet på en lång period där tidningarna haft nära samarbete – men det blir ingen flytt till läsarna i Finspång.
Ytterligare en stads tidningar påverkas när mediestödet görs om. Norrköpings socialdemokratiska tidning, som sedan 2013 ägs av NTM, kommer framöver att tydligt separeras från koncernkollegan. Det följer på en serie förändringar runt om i Sverige, där städers första- och andratidningar separeras.
– Alla detaljer är inte klara än, det kvarstår förhandlingar, säger Folkbladets chefredaktör Malin Perk.
För henne har beslutet att satsa på tidningen varit en lättnad.
– Vi har gått jättelänge och väntat på hur mediestödet ska slå, så det har varit en oro på redaktionen. Nu blir det istället en satsning på tidningen, det är verkligen kul, säger hon.
Från att ha haft ett nära samarbete blir alltså NT något av en konkurrent igen.
– Fram till idag har vi samarbetat väldigt mycket. Vi har haft gemensam sport och gemensam Finspångsredaktion. Men nu ska vi stå helt på egna ben så snart som möjligt, säger Malin Perk.
Förändringarna innebär också att Folkbladet ska fokusera digitalt. Tidigare har Folkbladets redaktion jobbat mot den tryckta tidningen.
– Vi har varit den enda titeln inom NTM som har haft fokus på print. Men nu ska det vara fullt fokus på sajten och vi har fått nya digitala mål att jobba mot.
För att göra omställningen har NTM skjutit till en tjänst till den nio personer starka redaktionen, då en sajtchef anställts. För reportrarna kommer förändringen innebära att schemat görs om.
– NT har skött bevakningen på kvällar och helger när våra reportrar inte jobbat, men nu ska våra reportrar börja jobba kväll- och helg. Hur schemat blir är inte klart.
Papperstidningen ska fortsätta komma ut sex dagar i veckan, men den digitala e-tidning som kommit på söndagar skrotas. Arbetet med att göra papperstidningen har tidigare legat på Malin Perk, men det arbetet flyttas nu till NTMs centrala printnav.
– Det gör att jag kan fokusera på bra grejer digitalt, säger hon.
När NT nu blir en konkurrent igen, vad har du för tankar på hur ni ska särskilja er från dem?
– Vi kommer att nischa oss när organisationen har satt sig. Men hur vi ska särskilja oss vill jag inte säga ännu, säger Malin Perk.
Förra veckan gick NTM ut med att titlarna i Luleå, NSD och Norrbottens-Kuriren, skulle separeras tydligare. Det beslutet togs delvis till följd av de ändrade mediestödsreglerna. I Gävle har Arbetarbladet meddelat att de kommer att flytta till Sandviken där de har flest prenumeranter. Likaså har Skånska Dagbladet gjort, som lämnar Malmö för Eslöv.
Folkbladet är starka i Norrköpings grannkommun Finspång. Men det blir ingen flytt av redaktionen dit. Maria Kustvik, publicistisk chef på NTM, säger att det inte är aktuellt med en flytt för Folkbladet i nuläget.
– Vi har en redaktion i Finspång och vår politiska chefredaktör Widar Andersson skriver en hel del texter därifrån. Så vi har bestämt att vi fortsätter med det upplägg vi har nu, säger hon.
NTM har också två tidningar på Gotland. Där finns i dagsläget inga planer på att särskilja tidningarna.
– Just nu kommer vi att fortsätta jobba som vi nu gör där, säger Maria Kustvik.