Gå direkt till textinnehållet

Flamman: ”Vi dumpar inte löner”

Socialistiska tidningen Flamman söker efter utbildade fotografer som jobbat professionellt som kan arbeta ”ideellt” för att lyfta tidningens bildarbete. Chefredaktör Jonas Thunberg tycker inte att det handlar om lönedumpning men anser att annonsen blev olyckligt formulerad.

På Facebook letar Flamman efter fotoutbildade personer som kan arbeta ideellt för tidningen. Annonsen har väckt reaktioner i sociala medier.

”Tunt av en vänstertidning. Längre sträckte sig inte soldariteten med arbetarna”, kommenterar en journalist annonsen.

Andra kommentarer:

Annons Annons

”Ska någon jobba gratis på en tidning, då tycker jag alla ska jobba gratis, chefredaktören, ägarna etc.”

”Deprimerande.”

”Om tidningen inte har råd att betala ens en smula till medarbetarna kanske den inte ska komma ut?”

”Ideell insats? Som en variant av en Aftonbladet Kultur:s festjobbare?”

Chefredaktör Jonas Thunberg anser att annonsen blev olyckligt formulerad.

– Vi följer alla avtal och vi är sedan en tid tillbaka också anslutna till kollektivavtal med Journalistförbundet efter att tidningsföreningen valde att gå med i Medieföretagen. Vi har höjt arvodena till frilansar med flera hundra procent de senaste tio åren. Vi betalar våra frilansar allt bättre.

– Vi söker inte efter utbildade fotografer som ska arbeta ideellt. Det här handlar om att komma i kontakt med personer inne i aktivistnätverk för att få bilder från till exempel demonstrationer som de deltar i, säger Jonas Thunberg.

Men demonstrationer är ju sådant som även professionella frilansfotografer kan bevaka. Är det inte lite konstigt att just en tidning som Flamman söker fotografer som kan arbeta utan lön?
– Jag medger att det inte är en superlätt gränsdragning och jag är redo att ta den diskussionen. Jag kan förstå att frågan kan vara kontroversiell. Vi vill inte ta arbete från någon och jag tycker inte att vi dumpar löner eller tar ifrån folk jobb. Vänstertidningar har i likhet med många föreningstidningar alltid publicerat ideellt material, och det kommer vi att fortsätta med, och det bygger förstås helt på frivillighet.

Flamman ägs av Tidningsföreningen Norrskensflamman och är en oberoende socialistisk nyhetstidning med redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

Fler avsnitt
Fler videos