Gå direkt till textinnehållet

Färre journalistjobb 2014

Arbetsmarknaden för journalister försämras ytterligare under 2014, enligt Arbetsförmedlingens prognos.

Under 2014 väntas antalet som har sysselsättning inom journalistiken att minska och arbetslösheten att öka. Stillbildsfotografer kommer att få en fortsatt försvagad arbetsmarknad nästa år, enligt Arbetsförmedlingens prognos, som publicerades på fredagen.

Läget inom tidningsmedier beskrivs som ”kritiskt” eftersom annons- och reklamintäkterna minskar för traditionella pappersmedier. Den snabba strukturomvandlingen i branschen medför att fler arbetssökande saknar de tekniska kompetenser som krävs, samtidigt som de stora medieföretagen är mycket restriktiva med att anställa.

De svar som Arbetsförmedlingen fått in från medieföretagen tyder på att en ännu större del av arbete ska utföras av en ”tillfällig och rörlig personalstyrka”. Fler jobb kommer att läggas på uppdrag, det vill säga frilansar och produktionsbolag, visar prognosen. Mediearbetsmarknaden blir bredare men osäkrare, och det kommer att ställas stora krav på mångsidig kompetens.

Annons Annons

”Utbudet på arbetskraft är stort och många nyutbildas varje år. Det råder stor konkurrens om jobben”, skriver Arbetsförmedlingen i prognosen.

Även bemanningsföretagen i mediebranschen kommer att drabbas. ”Bemanningsföretagen har tidigare kunnat flytta fram sina positioner när det gäller arbetskraftsförsörjningen inom sektorn, men arbetsgivarna tror på en minskad inhyrning av personal kommande år. En orsak till detta är det förknippas med högre kostnader”, skriver Arbetsförmedlingen.

– Färre kommer att vara anställda, och de anställningar som sker är oftare tidsbegränsade. I stället ökar andelen uppdrag, säger Stefan Popovic, chef för Arbetsförmedlingen Kultur Media, i en kommentar.

Totalt sett väntas arbetslösheten inom kultur och media att öka med tre procent under 2014 och just inom området ”ord och media” bedöms arbetsmarknaden som mycket osäker.

Fler avsnitt
Fler videos