Gå direkt till textinnehållet

Enhetschef krävde registrering av utlämnade handlingar

En enhetschef på kommunen i Kalmar beordrade diarieföring av vilka handlingar som lämnades ut till journalister. Händelsen har JO-anmälts.

Det var i samband med turerna kring ett omdiskuterat byggärende i Kalmar som en enhetschef på samhällsbyggnadskontoret vid flera tillfällen ska frågat en tjänsteman vilka handlingar som lämnats ut till pressen. Frågan ska ha varit ställt å den socialdemokratiska nämndordförandens vägnar.

Senare ska också ett direktiv gått ut till tjänstemännen om att det skulle diarieföras vilka handlingar som lämnades ut till pressen. Det skriver tidningen Östra Småland.

Tjänstemannen ska ha ifrågasatt sin chefs efterforskningar. För att kasta ljus på vad som hänt skrev han också ett brev till kommunledningen där han berättar om händelsen. Eftersom brevet inkommit till kommunen och diariförts är det en offentlig handling. 

Annons Annons

Tjänstemannen berättade i brevet att han lydde sin chefs begäran, men senare tog bort registreringarna från diariet. En tid efteråt plockades tjänstemannen bort från posthanteringen med hänvisning till att arbetsgivaren har rätt att fördela arbetet.

Händelsen har anmälts av två journalister, på Östra Småland respektive Barometern, till Justitieombudsmannen för brott mot offentlighetsprincipen.

Journalisten har tidigare berättat om att JO-anmälan mot kommunen har gjorts.

Fler avsnitt
Fler videos