Gå direkt till textinnehållet

EKs VD: ”Samarbetet kommer att öka”

Samarbetet kommer att öka efter att Eskilstuna-Kuriren och Mittmedia tagit över Stampens andel i Promedia. Det säger EK-koncernens VD Sören Axelsson till Journalisten.

Uppdelningen av Liberala Tidningar som Journalisten tidigare berättat om innebär att Stampen tagit över tryckeriverksamheten medan Eskilstuna-Kuriren och Mittmedia tagit över tidningsverksamheten i Promedia.

Stampens utträde kommer att påverka alla tre företagen, anser Sören Axelsson, VD för EK-koncernen.

– Det finns ingen ”masterplan”, men samarbetet kommer att öka, troligen när det gäller backoffice och utveckling. Tidigare var det bara Stampen som kunde utnyttja skalfördelarna i Liberala Tidningar, framför allt genom strukturrationaliseringar på tryckeriområdet. Nu kommer det att bli möjligt för Eskilstuna-Kuriren och Mittmedia att tillsammans utnyttja skalfördelar. Det kommer förstås att ta tid, det blir en process att försöka harmonisera företagen, säger Sören Axelsson.

Annons Annons

Samarbetet kan med andra ord innebära att administration, viss försäljning och centrala it-funktioner samlas på en ort.

I vissa branschmedier har det spekulerats om EK och Mittmedia i stället kommer att dela upp Promedia och gå åt varsitt håll, men det är inte aktuellt?
– Nej, vi har aldrig ens diskuterat någonting sådant. Promedias ledning har i samtalen tryckt på att det är viktigt att Promedia får fortsätta verka som en sammanhållen enhet, och vi delar deras uppfattning.

Förhandlingen med Stampen om Promedia under hösten har fört EK-koncernen och Mittmedia närmare varandra, anser Sören Axelsson.

– Vi har haft tid att prata ganska mycket under den här processen och har vunnit större förståelse för varandra. Vi har en värdegemenskap och står väldigt nära varandra nu. Vi inser samtidigt att vår bransch inte kommer att klara sig om man inte samarbetar.

Kommer det att påverka journalistiken?
– Jag ger mig inte in sådant, det är inte min sak. Redaktionerna är fristående, men det är klart att om de hittar sätt att samarbeta på som förbättrar och utvecklar produkterna så är det värdefullt. Ett område som kommer att kunna påverka redaktionerna är distributionstekniken, som är dyr att utveckla och inte ser ut att bli billigare. Där finns det stora ekonomiska fördelar att samarbeta mellan företagen.

Det låter nästan på dig som att EK, Mittmedia och Promedia är på väg att gå ihop till en koncern?
– Det är ju en ägarfråga. EK-koncernen är stiftelseägd och Mittmedia är ägd av två stiftelser, och alla dessa stiftelser har sina egna statuter som avgör vad som är möjligt att göra. Det är nog inte helt enkelt att gå samman i en enda koncern. Däremot går det att utveckla samarbetet ganska långt.

Fler avsnitt
Fler videos