Gå direkt till textinnehållet

Döms till samhällstjänst för hot mot GP-debattör

Den 29-åriga mannen hotade GP-debattören Gun Holmertz efter hennes text om islamism i Hjällbo. Nu har han dömts till samhällstjänst för olaga hot. (UPPDATERAD)

Den 29-årige mannen åtalades för att i juni 2012 ha hotat Gun Holmertz, verksamhetsansvarig på Caritas frivilligcenter i Hjällbo-Bergsjön, efter ett debattinlägg i GP. Under rubriken "Islamismen får allt större fäste i Hjällbo" skrev hon bland annat om Afrikas Horn, en somalisk barn- och kulturföreningen i området.

”Afrikas Horn ursprungliga verksamhet har i ökad grad övergått till islamism. Lokalen fungerar numera som en renodlad moské och besöks av hundratalet män. Några av dem har tidigare uteslutits ur Bellevue-moskén för wahhabism", skrev hon enligt GP.

Ett par dagar efter texten publicerats kom mannen, som också är medlem i Afrikas Horn, till Caritas och hotade Gun.

Annons Annons

"Jag är en Jihad-krigare. Allah har sagt till mig att jag ska döda dig. Du kommer inte veta när eller hur det kommer att ske", ska han ha sagt enligt GP.

Under rättegången förnekade 29-åringen att han uttalat några hot men vittnen kunde styrka Guns berättelse. Påföljden blir villkorlig dom och samhällstjänst i 220 timmar. 
– Idag är jag rädd och förbannad. Man kan gå vidare med domen och det hoppas jag åklagaren ställer upp på att vi ska göra. Jag hade hoppats på ett års fängelse som åklagaren yrkade på, säger hon till Journalisten.

Den 29-årige mannen var en av tre män som 2011 åtalades för förberedelse alternativt stämpling till mord mot konstnären Lars Vilks vid en konstbiennal i Göteborg. Samtliga tre friades dock såväl i tingsrätten som i hovrätten.

Fler avsnitt
Fler videos