Gå direkt till textinnehållet

”Djupt problematisk klyfta”

Den starka koncentrationen av journalister bosatta på Södermalm och i några andra delar av Stockholm är djupt problematisk, anser även Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter Stockholm.

– Det är problematiskt eftersom det tyder på en klyfta mellan journalister och den övriga befolkningen. Problemet är egentligen inte var folk bor, utan att vi måste ha en förståelse för hela Sverige för att begripa det.

Geronimo Åkerlund betonar att problemet uppstår på den kollektiva nivån.

– Enskilda reportrar kan säkert bo på Söder och ändå utmärkt begripa och skildra hur människor har det i förorten. Men när man ser att kollektivet är så skilt från befolkningen kan man misstänka att kåren börjar sakna i relevans, och kanske inte upplevs som företrädare.

Annons Annons

Åkerlund konstaterar precis som Po Tidholm att det inte är helt enkelt att få en mer heterogen journalistkår genom riktade rekryteringar.

– Anställer jag någon kan jag ju inte säga att "ska du jobba hos mig måste du fortsätta vara en dåligt betald tvåbarnsmamma i förorten".

– Men det vore klädsamt om fler journalister kunde visa att de bär med sig ett bredare perspektiv än det sammanhang de själva lever i.

Fler avsnitt
Fler videos