Gå direkt till textinnehållet

HD prövar inte Estoniadomen: ”Djupt beklagligt”

Högsta domstolen kommer inte att pröva hovrättsdomen om gravfridsbrott mot journalisten Henrik Evertsson. ”Det är djupt beklagligt att vi inte får upp målet i HD, ärendet innehåller viktiga frågor om yttrandefrihet och den undersökande journalistikens roll som granskare”, kommenterar dokumentärfilmaren. (UPPDATERAD)

Det rapporterar Dagens Juridik. Som Journalisten rapporterat fällde Hovrätten för Västra Sverige i mars journalisten Henrik Evertsson och vrakexperten Linus Andersson för gravfridsbrott och dömde dem till 80 dagsböter för att de filmat Estonias vrak med en dykrobot.

Evertsson och Andersson överklagade i april hovrättsdomen till Högsta domstolen. De menade bland annat att Estonialagen inte gäller för den tyska båt som teamet använde, att det funnits ett stort allmänintresse för katastrofen, att lagen inte prövats i tidigare samt att gravfriden inte störts.

Men HD nekar dem alltså prövningstillstånd, vilket innebär att hovrättens dom gäller.

Annons Annons

”Vår målsättning med det här stora dokumentärprojektet var att sätta sökarljuset på det bristande kunskapsläget kring Estoniakatastrofen, samt skildra den oro detta skapat. Det är en av journalistikens grundpelare att granska stat och myndigheters arbete, speciellt kring en så pass central händelse i svensk modern historia. I det här fallet ligger vraket otillgängligt på havets botten och det gick inte att testa haverirapportens påståenden på annat sätt än att göra den här skonsamma informationsinhämtningen”, skriver Henrik Evertsson i en kommentar till Journalisten. 

 

Fler avsnitt
Fler videos