Gå direkt till textinnehållet

”Det enda svar jag fått på annonsen är ett hat-sms”

Journalisten Emil Johanssons annons i dagens GP är en smula talande för tillståndet på arbetsmarknaden för journalister. Det var hälften på skoj, hälften på allvar, säger han. Den enda responsen han har fått hittills är ett sms från en journalisthatare.

Emil Johansson (bilden) var väl medveten om att arbetsmarknaden såg dyster ut för journalister när han tackade ja till utbildningen i journalistik för fyra år sedan.

– Jag hoppades att det skulle vända. Det löser sig nog, tänkte jag, säger han när Journalisten ringer upp.

Över mobiltelefonen hörs stojande barn i bakgrunden.

Annons Annons

– Jag vikarierar som lärare på en mellanstadieskola i dag, förklarar han.

– Det var inte det jag utbildade mig till. Jag vill arbeta som journalist, men arbetsmarknaden, ja, det ser väldigt mörkt ut.

Han jobbade på Hallandsposten i sex månader, och har fått sommarvikariat, och några frilansuppdrag, men det är allt.

Annonsen i dagens Göteborgs-Posten satte han in till hälften på skoj, till hälften på allvar.

– Jag ville ironisera lite över min situation. Jag flyttade till Göteborg i september och skrev in mig på arbetsförmedlingen, och började kontakta redaktioner, men det har inte gett någonting.

I annonsen skriver Emil Johansson: ”Desperat journalist söker jobb. / Arbetssökande journalist som kan skriva om nästan vad som helst för pengar.”

– Ja, jo, jag är desperat det är jag. Men jag ångrar absolut inte att jag utbildade mig till journalist. Det har gett mig oerhört mycket som jag har användning för i andra sammanhang. Journalist är ett socialt jobb och det har jag nytta av som lärare. Jag håller på att skriva en bok, och det skrivande som jag har fått genom journalistiken är bra, säger Emil Johansson.

Hittills har responsen på annonsen varit klen.

– Du är den förste som hör av dig. Jag fick ett jättekonstigt sms vid femtiden i morse, med anledning av annonsen. Det var någon som tyckte att det var rätt åt mig att jag var desperat eftersom jag utbildat mig till en jävla journalist.

Det enda svaret är ett sms från en journalisthatare alltså?
– Ja, och så du som ringer nu då.

Fler avsnitt
Fler videos