Gå direkt till textinnehållet

Chalmers studentkår stoppar granskning

Chalmers kårtidning Tofsens chefredaktör Linn Hansen slutar i protest mot att kårfullmäktige beslutat att stoppa tidningens granskningar av kårens verksamhet.

Fullmäktige vid Chalmers studentkår beslutade i februari att kårens egen tidning Tofsen ska fråntas uppdraget att ”granska kåren” och i stället ”aktivt bevaka studentkåren”. Samtidigt ska tidningens ansvarige utgivare svara direkt under kårledningen i stället för under fullmäktige.

Tofsens chefredaktör och ansvariga utgivare Linn Hansen har efter beslutet valt att avgå i protest.

– Jag kan inte sitta kvar som chefredaktör när jag inte längre känner att tidningen är oberoende och arbetet vilar på demokratisk grund, säger Linn Hansen till Journalisten.

Annons Annons

Varför har kåren valt att ta bort det granskande uppdraget?

– Det får man fråga fullmäktige om, eller kårledningen som stod bakom beslutet. Men det har aldrig varit någon särskilt god stämning mellan kåren och tidningen under de 70 år som tidningen funnits. Jag tror att man är van att tala om sig själva och bli omtalad i positiva ordalag, och när det då kommer en neutral skildring så upplevs det som ett påhopp. Kåren har vid tidigare tillfällen försökt inskränka tidningens bevakning och ansvarig utgivares inflytande över innehållet.

Har ni gjort någon särskild granskning som förargat kårledningen?

– När vi frågar personer ur ledningen påstås det att tidningen publicerat felaktiga uppgifter som skadat Chalmers varumärke, och den artikel som det hänvisas till är en redogörelse för kårens ekonomi som publicerades förra året. Det är en saklig artikel som inte egentligen ens var granskande. Det finns egentligen inget avslöjande i artikeln och det förekommer inga fel heller. Men jag tror att de som sagt var är ovana att beskrivas i neutrala i stället för positiva ordalag, säger Linn Hansen.

Tofsen har en upplaga på 3 500 och distribueras via ställ på campusområdet i Göteborg.

Journalisten söker kårordförande Philip Radtke för en kommentar. 

Fler avsnitt
Fler videos