Gå direkt till textinnehållet

Bantad bevakning under VM i Brasilien

Fotbolls-VM är världens största idrottshändelse. Svenska medier är på plats. Men det skulle ha varit ännu fler utsända journalister om Sverige deltagit – och därmed en högre kostnad för medierna.

För Göteborgs-Posten var det självklart att tidningen skulle ha en reporter på plats i Brasilien.
– Fotbollsintresset i Göteborg är stort. VM är ett fantastiskt evenemang som oerhört många vill följa. Dessutom går det i Brasilien, säger sportchefen Ulf Niklasson, som reser dit.

Nyhetsbyrån TT har märkt av en stor efterfrågan på material från VM eftersom många tidningskoncerner anser sig inte ha råd att själva skicka journalister till Brasilien.
TT kommer att ha fyra reportrar och en fotograf som är stationerade i Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte och Porto Alegre. Utifrån dessa städer gör de utflykter till de andra arenorna där matcher spelas. TT är på plats på 31 av de 64 matcher som spelas under VM. TT producerar även en bilaga, papper och pdf, på 20 sidor som man beräknar kommer att ha en räckvidd på 1,3 miljoner läsare.

Om Sverige tagit sig till VM hade de sportredaktioner som Journalisten talat med troligen skickat fler reportrar – och kostnaden hade därmed ökat.
– Om Sverige varit med hade det blivit en dyrare bevakning med fler resor, de utsända hade varit borta längre så troligen hade vi skickat två personer till, säger TTs sportchef Lars Markusson.

Annons Annons

Enligt Max Bursell, projektledare för SVTs VM-sändning, hade sportredaktionen inte skickat fler reportrar om Sverige deltagit. Däremot hade man prioriterat om bevakningen och följt landslaget.  
– Fotbolls-VM är ett evenemang som är stort även om Sverige inte är med. VM går dessutom i Brasilien som har ett skimmer över sig, svenskarna har en relation till nya och gamla brasilianska fotbollsstjärnor. Nu kan vi ägna tid åt att skildra hela VM, men vi hade naturligtvis önskat att Sverige varit med, säger Max Bursell.
SVT har tre reportrar på plats som ska göra inslag om lagen, de städer där matcherna spelas och vad som händer i landet. Till skillnad från VM i Sydafrika kommer studion att finnas på plats i Brasilien, på Copacabana i Rio, ett bygge som nu kritiseras för slavliknande arbetsförhållanden.
SVT kommer även att satsa på VM-bevakning på sociala medier med en VM-blogg och liverapportering under matcherna.

Även TV4 har sin studio på plats i Brasilien. Förutom de tre i studion ska en reporter bevaka Brasiliens landslag och en annan ska enligt Marin Nersing, pressansvarig för TV4 Sport, ”skildra festen och stämningen” under fotbolls-VM
SVT och TV4 har sedan tidigare ett avtal om att sända varannan match. Även finalen turas man om att sända. I år är det TV4. Matcherna kan även ses på webben och i mobilen. SVT och TV4 kommer också  att sända VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022, om nu mästerskapen inte flyttas.

Sydsvenskans sportchef Anja Gatu är på plats under halva VM. Tidningen har knutit upp två frilansjournalister: Henrik Brandão Jönsson, som bor i Rio de Janeiro, och fotografen Daniel Nilsson. Visst material kommer tidningen att dela med Dagens Nyheter som tillhör samma koncern.
– Henrik Brandão Jönsson kommer inte att syssla med matchbevakning. Vi har gjort upp att dela på större reportage som skildrar livet i Brasilien genom fotbollen, säger Martin Fransson, sportchef på DN.
Hur många frilansar som på eget bevåg åker till Brasilien är oklart.

Fakta/50 på plats i Rio

  • Sportbladet: Sex journalister på plats i Brasilien.
  • Expressen: Nio journalister.
  • Dagens Nyheter: Fyra från tidningen, två frilansar.
  • TT: Fem journalister.
  • Radiosporten: Sex journalister och referenter.
  • SVT: Nio: reportrar, programledare och referenter. Dessutom tre frilansar.
  • TV4: Nio: reportrar, programledare och referenter.
  • Göteborgs-Posten: En journalist.
  • Sydsvenskan: En journalist från tidningen och två frilans.
Fler avsnitt
Fler videos