Gå direkt till textinnehållet

Bajscocktail upprör hos Malou

Forskaren Fredrik Bäckhed mixade i dag avföring i en matmixer i Malou Efter tio i TV4. En bajscocktail som ska kunna bota autism, parkinsons och svåra tarmsjukdomar. Vi bad Malou Von Sivers själv förklara valet att visa detta kontroversiella ämne i rutan. (RÄTTAD)

Fredrik Bäckhed har forskat i bajs under hela sitt yrkesverksamma liv och rankas av tidningen Veckans Affärer som en av Sveriges 100 mest talangfulla. I dag bjöd Malou Von Sivers in Fredrik för att prata om sin världsledande forskning.

– Det som är intressant med det här är att man nyligen upptäckt en rad nya saker med tarmen, att de samarbetar med nervtrådar i ryggen och har mer kontakt med hjärnan än vad man någonsin hade kunnat tro. Mycket styrs av bakterier, därför menar Bäckhed att detta kan bli ett lika stort genombrott för läkekonsten som penicillinet, förklarar Malou Von Sivers till Journalisten.

I Malous program fick man bland annat lära sig att autism, parkinson och diabetes kan botas med hjälp av den här behandlingen. Malou var väl medveten om att det skulle väcka reaktioner när hon bjöd in Fredrik Bäckhed till soffan för att blanda en så kallad bajscocktail med hjälp av en matmixer.

Annons Annons

– Det räckte med att vi berättade i huset att vi skulle ha tema bajs, så väckte det reaktioner. En del fnissar, en del äcklas, en del säger gud vad intressant. Det här är spjutspetsforskning som lyckats ta stora vetenskapliga kliv och vi är väl medvetna om att det drar till sig uppmärksamhet att visa det så här. Men jag tror inte folk hade lyssnat annars och vi har något viktigt att berätta, säger Malou Von Sivers.

Vad har ni fått för reaktioner av tittarna?

– Jag har faktiskt inte hunnit med att ta reda på det än. Men har fått höra av vår pressavdelning att det ringer mycket folk från press och medier. Det finns nog många som tycker det är intressant men också sådana som vevar och undrar om man inte fattar hur det känns när man slår på TVn och ser bajs.

Att bajs blivit så tabu är intressant i sig menar Malou Von Sivers. Nu fortsätter TV4-programmet med samma tema hela veckan. Det blir bajs för hela slanten i Malou Efter tio.

– Ja, hela veckans tema är bajs och bland annat ska vi visa en film när Bill Gates dricker vatten som han filtrerat från bajs. För att han brinner för vattenförsörjningsfrågan i tredje världen. Sen har vi även en intervju med en modebloggare som fick en livsfarlig tarmsjukdom och tvingas ha påse på magen.

 

Fotnot: I en tidigare version av artikeln påstod vi att autism är en sjukdom. Detta har vi korrigerat. Journalisten Joanna Halvardsson skriver om ämnet på SVT Opinion.  

Fler avsnitt
Fler videos