Gå direkt till textinnehållet

Åsa Nicander: Jag saknade journalistiken

Åsa Nicander sade upp sig från Helsingborgs Dagblad och reste runt i världen. Men längtan tillbaka till journalistiken blev för stark. Hon blir nu chef blir för ämnesgruppen Ekonomi och Konsument på SVT.

Hur känns det?

– Det känns jättebra. Jag tog en paus mitt i livet och får nu möjlighet att lära mig något nytt. Det ska bli roligt.

Du slutade på Helsingborgs Dagblad och reste ut i världen, bland annat till Indonesien. Var det nyttigt att göra något helt annat?

Annons Annons

– Det var det verkligen. Jag kände att jag inte hade något mer att ge Helsingborgs Dagblad. Dessutom kände jag att det inte fanns några utvecklingsmöjligheter på tidningen för mig. Därför tog jag beslutet att säga upp mig. Det har varit skönt att göra annorlunda saker, men också tänka på vad jag vill göra resten av mitt liv.

Nu återvänder du till journalistiken. Varför?

– I våras insåg jag att jag inte kan lämna journalistiken. Jag tycker om ledarskap, men vill inte komma för långt bort från journalistiken. I det nya jobbet är jag arbetsledare som är nära journalistiken.

Har du jobbat med public service tidigare?

– Jag har aldrig jobbar med public service, men tror att det passar mig.

Du var med och startade Grävnavet på Helsingborgs Dagblad. Kan de erfarenheterna vara till nytta i ditt nya jobb?

– En granskande grundinställning ska man även ha i nyhetsjournalistiken. Jag har jobbat som grävande journalist och vet hur slitsamt det är.

Sökte du jobbet?

– Jag svarade på en annons. Jag är otroligt imponerad av SVTs rekryteringsprocess. Jag har varit uppe i Stockholm i tre omgångar. Det känns bra för mig, att de har gjort det på ett seriöst sätt.

Nu flyttar du till Stockholm?

– Har du en lägenhet till mig? Jag flyttar dit om två veckor och måste hitta en bostad.

 

Fler avsnitt
Fler videos