Gå direkt till textinnehållet

Åsa Erlandsson: ”Man känner när det svänger eller bränner till”

Åsa Erlandsson, specialreporter på Dagens Nyheter och författare, är nominerad till Årets stilist. ”Pliktskyldiga, ogenomtänkta miljöbeskrivningar måste bort ur texten.”

Hon är en av tre nominerade, tillsammans med Christian Daun och Oisín Cantwell.

Motiveringen lyder: Reportern Åsa Erlandsson har alltid med sig ögonen, näsan, öronen, händerna och känselspröten. Idog. Hon vet att sovra, titta i hörn och registrera detaljerna. Den kan vara tryckmärken efter en mask, svett, en kort blick, ett litet tonfall, en rädsla – Erlandsson ser sprickor, förändringar, potthål och isbeläggningar och styr därför alltid rätt.

Grattis, hur känns det?
– Jag är så glad över nomineringen. Alla kan lyckas med ett knäck någon gång men att bli uppmärksammad för något man hållit på med en längre tid tycker jag är väldigt hedervärt, säger Åsa Erlandsson.

Annons Annons

Hur jobbar du med dina texter?
– Jag började spela piano tidigt, för mig handlar att skriva nästan om musikalitet. Man känner när det svänger eller när det bränner till.  Jag försöker alltid ha ett driv i texten, jag är själv en ganska otålig läsare och är paniskt rädd för att vara seg. De senaste åren har jag också försökt utveckla gestaltning, berättandets heliga graal.

Vad försöker du undvika i ditt uttryck?
Irrelevanta, pliktskyldiga, ogenomtänkta miljöbeskrivningar, de måste bort.

Förebilder?
– Det kan vara allt möjligt. Jag är inte sportintresserad, men jag kan fastna i en sporttext för att den är välskriven, eller det kan vara en formulering i en reportagebok. Jag samlar på guldkorn. Förebilderna är många och utspridda. Alla som skriver korta och kärnfulla ingresser är också förebilder.

Vilken är din största utmaning när du skriver?
– När man har följt någon i veckor eller månader måste man lita på spåret man valt och lära sig att välja bort, så att det inte blir en utkavlad berättelse utan snarare en koncentrerad buljongtärning.

 

FAKTA/ÅRETS STILIST

Årets stilist går till en journalist eller annan publicist som ”i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden”. Vinstsumman är på 10 000 kronor.

Vinnaren utses vid en middag den 29 maj.

I juryn 2023 sitter författaren och journalisten Ulrika Knutson, förlagschefen för Ordfront Pelle Andersson, Journalistens tf redaktionschef Hanna Lundquist och Journalistens tidigare chefredaktör Helena Giertta, som instiftade priset 2012.

Tidigare vinnare av Årets stilist:
Tom Alandh, juryns jubileumspris 2021
Lubna El-Shanti, 2021
Anna-Lena Laurén, 2020
Kristina Lindh, 2019
Andres Lokko, 2018
Jenny Teleman, 2017
Torbjörn Nilsson, 2016
Karin Thunberg, 2015
Björn af Kleen, 2014
Johar Bendjelloul, 2013
Carina Bergfeldt, 2012

Fler avsnitt
Fler videos