Gå direkt till textinnehållet

30 journalister sägs upp på ATL

Ett femtiotal medarbetare på ATL, Lantbrukets affärstidning, sägs upp. 30 av dem journalister. Journalistklubbens ordförande Kicki Myrberg rasar över tidningsledningen och ägaren LRF Media och menar att man gör sig skyldig till misskötsel av företaget. Nu erbjuds uppsagda medarbetare frilansarbete enligt kontrakt som underkänts av facket.

Journalisten har tidigare berättat om LRF Medias sparbeting på 30 miljoner kronor och förslaget om att Malmökontoret ska avvecklas med följd att redaktionerna för ATL, Lantmannen, ATL Magasinet och Skogsägaren flyttar till Stockholm.

Nu har beslutet fattats och bara två personer har valt att följa med till Stockholm. Resten sägs upp från den 15 maj. Sista arbetsdag blir 29 maj, resten av uppsägningstiden blir arbetsbefriad.

– Det här är en total katastrof, säger Kicki Myrberg till Journalisten. Man behandlar personalen mycket illa och det finns ingen affärsmässighet i beslutet. Det värsta är nästan att när de här tidningarna går i putten på grund av detta, vilket de kommer att göra, då kommer ledningen att luta sig tillbaka och hävda att det berodde på strukturomvandlingen i branschen.

Annons Annons

Hur menar du att det inte är affärsmässigt?
– ATL är ju den enda delen av verksamheten som har gått bra. Vi har till och med en fungerande digital försäljning genom en grupp unga it-kunniga som är duktiga på den biten. Det första vi sa från klubben är att de måste se till att knyta upp dem, så att inte den digitala affären går förlorad. Men det brydde sig ledningen inte om. De är uppsagda precis som alla andra, i stället lyssnar de till dyra konsulter i Stockholm som inte vet någonting om ATL eller om lantbruk, säger Kicki Myrberg.

Men vinsten har gått ner för ATL?
– Under lång tid har ATL gått med 50 miljoner i vinst per år. Det har uppburit deras overheadkostnader för att göra glassiga magasin i Stockholm som går med förlust. När vinsten nu bara är 20 miljoner per år försöker man göra något åt ATLs kostnader i stället för kostnaderna i Stockholm och följden är att man gör sig av med all den kompetens man har som har gjort att ATL har gått med vinst. Man pratar mycket om synergieffekter.

Men har inte LRF Media en plan för intäkterna menar du?
– De har absolut ingen susning. De säger att de ska starta ett lotteri och ha events. Ja, du förstår. ATL går inte med lika stor vinst som tidigare, men det är en förtjänstfull tidning med riktigt goda inkomster som man nu håller på att sabotera, säger Kicki Myrberg.

Initierade källor uppger för Journalisten att vinsten för ATL inte alls har minskat över tid utan att skillnaden beror på förändrade redovisningsmetoder. Förra året ska ATLs vinst ha ökat. Vinstmarginalen för tidningen ska enligt uppgiftslämnare vara över 20 procent.

Samtidigt erbjuder LRF Media de uppsagda journalisterna att fortsätta att arbeta som frilansar för ATL. Men frilansavtalet från LRF Media får underkänt av facket, vilket Journalisten tidigare rapporterat om.

Fatima Grönblad, ledamot och upphovsrättsansvarig i Frilans Riks beskrev avtalet som ”oprofessionellt och långt ifrån den redaktionella verkligheten”. Inköpt material ska kunna användas i LRF Medias alla tidningar och digitalt i all evighet och även i marknadsföring.

LRF Medias VD Ruben Jacobsson säger till Journalisten att beslutet att lägga ned Malmökontoret beror på just att man måste få ner kostnaderna.

– Vi har precis samma strukturella problem som övriga branschen. Upplagorna minskar och annonsintäkterna i print minskar. Vår stora utmaning är att växla över till en produktion som är mer digitaliserad och mindre kostsam. När vi har sett över hela verksamheten har vi kommit fram till att vi kan spara på lokalkostnader genom att samla verksamheten i Stockholm. Dessutom är målet att få en bättre täckning av landet än vi har i dag, och det kan vi uppnå om vi i större utsträckning använder oss av frilansar runt om Sverige, säger Ruben Jacobsson.

Men är det inte riskfyllt att låta så mycket kompetens försvinna från en så pass framgångsrik tidning som ATL, och att genomföra detta på en tidning som går så pass bra?
– Jo, det är det förstås och vi arbetar hårt för att kunna säkra den publicistiska journalistiska kvaliteten. Den kan inte vara beroende av var tidningen produceras. Hela LRF Media kommer att påverkas av detta. Det är en stor förändring vi genomför nu som påverkar alla delar av företaget, det är inte riktat särskilt mot ATL. Jag hoppas att många av medarbetarna på ATL väljer att fortsätta arbeta för tidningen som frilansar. Det finns en stor upparbetad kompetens som vi gärna vill behålla.

Några av journalisterna på ATL säger att de aldrig kommer att frilansa för LRF Media om deras liv så hängde på det, bland annat eftersom frilansavtalet är för dåligt. Går det inte att ge bättre frilansvillkor?
– Jag vet att många är ledsna, besvikna och arga över att bli uppsagda när de har gjort ett jättebra jobb, och jag förstår att de är det. De har verkligen gjort ett jättebra jobb. Men jag kan inte ge mig in i en förhandling med dig här och nu om villkoren i frilansavtalet. Det är en förhandling och en diskussion som man måste ta med var och en av de som vill frilansa.

Fler avsnitt
Fler videos