Gå direkt till textinnehållet

SVT river upp beslut om sommarvikarier

Tidigare års system för utlån till Riksnyheterna kommer att gälla även i sommar. SVT-journalister som lånas ut till Stockholm får traktamente, resa och bostad betald.

I flera år har SVTs Riksnyheterna löst sitt vikariebehov med lån från andra delar av företaget. Anställda på lokala kanaler har kunnat anmäla intresse och bli utlånad till Stockholm. Företaget har då stått för traktamente, resa och boende.

I januari beslutade SVT att ta bort utlånen och låta medarbetare från andra delar av SVT som vill jobba i Stockholm i sommar betala boende och resa själva, utan traktamente.

– Söker man jobb inom företaget på egen hand betraktas det inte längre som en tjänsteresa, förklarar Michael Österlund, programchef för lokala nyheter på SVT.

Men när Ukrainakriget bröt ut uppkom ett stort behov av ökad bemanning på riksnyheterna, med hjälp från de lokala kanalerna. Vissa som flyttas till Riks skulle alltså få sitt inhopp fullt betalt, andra inte.

Efter kritik från lokala medarbetare backar nu SVT. Samma regler som i fjol kommer att gälla för den som vikariarar på Riksnyheterna i sommar.

– Vi inser att vi inte samtidigt kan ha två system när det blir så många utlån. Vi är också självkritiska, vi hade kunnat vara mycket tydligare med att det fanns två varianter. De lokala cheferna har inte till hundra procent vetat vad som gällde, det får vi ta på oss i ledningen, säger Michael Österlund.

Hanna Nyberg, journalist på SVT Väst och en av kritikerna till att utlånsprojektet skulle upphöra, välkomnar beskedet:

– Klokt beslut. Det värmer mitt hjärta.

Hur det blir nästa år är ännu oklart, enligt Michael Österlund.

– Det är inte alls säkert att SVT alltid kommer ha ett särskilt projekt för utlån där det utgår väldigt mycket ersättning. Det kan mycket väl vara så att man får söka de vik som finns om man vill till Stockholm.

Var det ekonomiska skäl som gjorde att ni tänkte dra in utlånen redan i år?
– Det finns en naturlig rörlighet i företaget, den måste kanske inte alltid stimuleras extra. Och det är allmänna medel vi har att hantera, min mamma är med och betalar, så det är klart att vi alltid ser på kostnadssidan i vår verksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos