Gå direkt till textinnehållet

19 turkiska journalister riskerar 43 års fängelse

Turkiska åklagare yrkar på långa fängelsestraff för medarbetare på tidningen Cumhuriyet. De anklagar för att ha ”hjälpt en terrororganisation”.

Efter över 150 dagar i arrest har åtal väckts mot 19 journalister och andra medarbetare på den turkiska tidningen Cumhuriyet, som tilldelades Right Livelihood-priset 2016.

De flesta anklagas för att ha “hjälpt en terrororganisation” och hotas nu av upp till 43 års fängelse. Åtalen publicerades av regeringstrogna medier innan Cumhuriyets försvarsadvokater fått kännedom om dem. Domstolen har nu 15 dagar på sig att ta ställning till åtalet.

Right Livelihood-stiftelsen fördömer användandet av anti-terrorlagar för att åtala journalister som använder sig av den yttrandefrihet som garanteras av såväl turkisk som internationell lagstiftning.

Annons Annons

”Fängelsestraff ska utdömas till de som begår brott, inte de som rapporterar om dem. Genom åtalet mot Cumhuriyets medarbetare försöker Istanbuls chefsåklagare kriminalisera journalister som utför sin yrkesmässiga plikt och verkar i allmänhetens intresse. Åtalet är ett angrepp mot demokratin i Turkiet och kommer endast tio dagar innan folkomröstningen som avgör landets framtid”, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen i ett pressmeddelande.

Cumhuriyet tilldelades Right Livelihood-priset 2016 ”för dess orädda och undersökande journalistik samt principfasta försvar av yttrandefriheten under tider av förtryck, censur, frihetsberövanden och dödshot”. 

Journalisten har i flera artiklar skrivit om situationen för journalister i Turkiet och besökt Cumhuriyets redaktion i Istanbul.

Fler avsnitt
Fler videos