Gå direkt till textinnehållet

Svegfors: SR kommer att uppfattas som en statsradio

Kravet på att nya tjänster inom public service ska förhandsprövas innebär i realiteten att även programmens innehåll granskas. Det sade Cilla Benkö, SRs vice VD, under utfrågningen i Konstitutionsutskottet.

I december förra året beslöt regeringen att nya tjänster på SVT, SR och UR ska förhandsgranskas. Vänsterpartiets riksdagsledamot Wiwi-Anne Johansson anmälde beslutet till konstitutionsutskottet, KU, eftersom hon ansåg att det strider mot Yttrandefrihetsgrundlagens krav och public services ställning som oberoende medieföretag.

SRs VD Mats Svegfors sade under utfrågningen i KU att kravet på att nya tjänster för-handsgranskas leder till att Sveriges Radio uppfattas som en statsradio.
– Om det krävs politiskt tillstånd vilka tjänster vi får använda kan det tolkas så. Vi vill undvika att politiker griper in i vår verksamhet, säger Mats Svegfors.

Beslutet om förhandsgranskning gäller inte programmens innehåll, utan nya tjänster. Men Cilla Benkö, SRs vice VD, påpekade att så kommer att bli fallet.
– Granskningen av nya tjänster kommer även att blir en prövning av innehållet. Om vi exempelvis lanserar en tjänst för mobilen som vänder sig till unga lyssnare anses det vara en ny tjänst och då innebär det att även innehållet prövas, säger Cilla Benkö.

Det som upprörde de två VD-arna mest var att det i de nya reglerna finns en klausul som ska ta hänsyn till hur nya tjänster påverkar marknaden. Public serviceföretagen ska anmäla nya tjänster och publicera dem på sin egen webb.
– Vi ska alltså lägga ut våra idéer på webben och om de påverkar marknaden får vi inte göra dem eftersom de är kommersiella gångbara. Om detta gällt 1995 hade vi bara fått sända på FM-radio, säger Cilla Benkö.

Fler avsnitt