Gå direkt till textinnehållet

Agneta Lindblom Hulthén slutar

Journalistförbundets kongress kommer i maj att utse en ny förbundsordförande. Agneta Lindblom Hulthén kandiderar inte till omval. Vice ordföranden Arne König har ännu inte bestämt sig för hur han gör.(Foto: Tomas Ohlsson)

Agneta Lindblom Hulthén valdes till ordförande efter Håkan Carlsson vid kongressen 2000 Hon hade redan då en lång facklig karriär bakom sig, bland annat som ledamot i förbundsstyrelsen på 80-talet och som ordförande i journalistklubben på GT.

– När jag valdes till ordförande första gången hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle sitta kvar under en sådan lång period, säger hon. Jobbet som ordförande är otroligt kul för den som tycker att det är viktigt med journalistik.

Att hon nu väljer att sluta har med familje- och livssituation att göra. För tre år sedan drabbades hennes man av allvarliga hjärtbesvär och han har sedan dess varit invalidiserad.

Annons Annons

– Tidigare var jag privilegierad. Min man är äldre än jag och pensionerad. Han skötte hushållet medan jag skötte mitt jobb.

När han inte orkar med lika mycket längre tar hon hand om de praktiska sysslorna i hemmet. Det blir knappt någon tid över till annat än jobb, resor och skötsel av hemmet.

– Jag har inga andningshål längre. Det är väl två-tre år sedan jag senast var på bio. Filmen hette något i stil med Djävulskaninens revansch, om jag minns rätt.

Hon tycker det känns vemodigt och svårt att lämna uppdraget som förbundsordförande. Samtidigt understryker hon att det finns mycket kunskap och erfarenhet i nuvarande styrelse, något som hon hoppas ska tas tillvara.

– Vi har varit förhållandevis framgångsrika i förhandlingarna under de här åren. Den här styrelsen ser skillnaden mellan det önskvärda och det möjliga. Då blir det faktiskt lättare att uppnå det önskvärda. Jag förstår dem som är missnöjda med lönerna, men vi har faktiskt haft en bättre löneutveckling än jämförbara grupper.

Agneta Lindblom Hulthén konstaterar att de flesta nu insett att Sverige har en statlig lönebildning.

– Vi har en fri marknad på nästan alla andra områden, men planekonomi i lönebildningen.

Hon är särskilt nöjd med att förbundet lyckats försvara upphovsrätten.
– De frågorna ska lösas lokalt, nära verkligheten och utan enkla lösningar. Svåra frågor har inga enkla lösningar.

Agneta Lindblom Hulthén är mycket bestämd i uppfattningen att Journalistförbundet ska hålla fast vid att både vara ett yrkesförbund och ett fackförbund.

– Vi ska förvara grundlagarna, en uppgift som ibland kan tyckas omöjlig. Men just därför måste vi ha expertis på olika områden. Det måste få kosta att bevaka såväl fackliga frågor som journalistiken.

Frilansen Arne König valdes också till vice ordförande vid kongressen 2000. Han har ännu inte tagit ställning till om han vill kandidera till omval.

Journalistförbundets kongress äger rum den 3-6 maj. Val av kongressombud sker på förbundets hemsida från och med den 22 februari.

Fler avsnitt
Fler videos