Jobbvardag för Arbetarens Julia Lindblom – granskar säkerheten i arbetslivet
Min vardag Julia Lindblom granskar migrantarbetares arbetsvillkor och gräver gärna med hjälp av Swish.
Mitt första journalistjobb: Det var ett reportage från Rom för mer än tio år sedan som jag skrev för… Arbetaren. Tidningen har alltid varit och är även idag en viktig tidning för nya journalister som kommer ut i arbetslivet och ska göra sina första jobb.
Vår möteskultur: Ordentliga måndagsmöten och regelbundna veckomöten med mycket fika. Och så förstås meddelandeappen Slack.
Så ofta reser jag i jobbet: En hel del. Jag frilansar när jag har möjlighet, vilket förra året innebar reportageresor till bland annat Libanon, Cypern och Qatar.
Senaste jobbresan: Europaparlamentet i Strasbourg. Jag bevakar bland annat vad det nya plattformsdirektivet innebär för gigföretag och arbetare i Sverige.
Foto: Tor Johnsson
På mitt skrivbord: Ett gytter av kamerasladdar, minneskort och kaffekoppar.
Min bästa chef (hittills): Annie Hellquist, som slutade nu i januari. Hon är helt fantastisk och vi på tidningen kommer att sakna henne så mycket. Tack och lov har vi en ny fantastisk chef, Amalthea Frantz.
Så ofta läser jag jobbmejl på kvällar/helger/semester: Jämt och ständigt.
Favorittidning: I Sverige många av de tidningar med fokus på djupgående journalistik som dessvärre står inför nedläggningshot eller drastiska nedskärningar. Jag uppskattade till exempel Omvärlden och Arbetet Global.
Underskattat arbetsverktyg: När jag gräver brukar jag ibland använda Swish. Man kan påbörja en betalning utan att bekräfta den, för att få reda på vem ett visst telefonnummer tillhör.
Min relation till Italien: Jag har bott i Neapel och Rom till och från i perioder i tio år, pluggat där och har en slags familj där. Jag arbetar också redaktionellt med den italienska veckotidningen Internazionale, som översätter reportage och artiklar från hela världen.
Det här vill jag gräva i 2024: Vi fortsätter granska säkerheten i arbetslivet, inte minst verkligheten för tusentals migrantarbetare runt om i Sverige. Den fruktansvärda hissolyckan på en byggarbetsplats i Sundbyberg i december, där fem människor miste livet, var inte en slump. Det fanns en uppsjö av underleverantörer på bygget, vilket försvårar ansvarsutkrävandet.
Ett jobb som sprack: Skulle granska felaktiga upphandlingar för en privat vårdapp och begärde ut fakturor från alla möjliga kommuner. Men jobbet rann så småningom ut i sanden och flera källor backade ur.
Bokprojekt på gång: Gräver just nu i budbranschen i Sverige, där traditionella budfirmor ser sig omsprungna av app-baserade företag med gigvillkor. Jag fokuserar även på vad det nya försörjningskravet innebär för arbetskraftsinvandrare från länder utanför Europa inom bland annat städ- och restaurangbranschen.
Kul jobb jag gjort på sistone: Kanske mer viktigt än kul. Gjorde ett reportage, video och text, i Norrköping, med en familj som förra året var brottsoffer i det första fallet för människoexploatering i Sverige, men som nu hotas av utvisning till följd av det nya försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare. Har också skrivit om journalisters situation i Gaza.