Gå direkt till textinnehållet

Wolodarski: ”Höga chefer har fått bekräfta sin roll i totalförsvaret”

DNs Peter Wolodarski uppger att höga chefer på SR skriftligen fått bekräfta sin roll i totalförsvaret i händelse av krig. Händelsen med Ekotreportern och den kända islamisten väcker nu en rad frågor, menar han. SRs vd Cilla Benkö dementerar uppgifterna och kallar dem ”häpnadsväckande”.

Journalisten har i flera artiklar berättat om efterspelet till Dokus avslöjande om Ekotreporten som hade en relation med en känd islamist.

I en artikel i DN skriver tidningens chefredaktör Peter Wolodarski att det under efterkrigstiden fanns medarbetare på Sveriges Radio som rapporterade till Säpo om sina kolleger, något som Journalisten rapporterat om i artiklar redan i början av 2000-talet.

Ekotreportern som hade en relation med en känd islamist väcker nu frågor om hur det fungerar i dag, skriver han. Inte minst med tanke på public service roll i totalförsvaret.

Annons Annons

Peter Wolodarski uppger även att höga chefer på SR i samband med sina tillsättningar skriftligen fått bekräfta sin roll i just totalförsvaret i händelse av krig. Detta under Cilla Benkös tid som chef.

”Är den svenska säkerhetstjänsten inblandad? Intresserar sig Säpo, precis som under efterkrigstiden, för medarbetare i public service?”, skriver han.

SRs vd Cilla Benkö slår tillbaka mot uppgifterna.

”Idag är det så att vi har inga kontakter med Säpo på det sättet som Peter Wolodarski försöker insinuera i sin artikel”, säger hon till SR.

I ett pressmeddelande menar Benkö att en mediechef i Sverige 2021 insinuerar sådana saker är ”häpnadsväckande” och förnekar att SR-chefer skriftligen får bekräfta sin roll i totalaförsvaret vid anställning. Hon uppger även att hon också svarat på frågor om saken från en DN-reporter om saken.

”Sveriges Radios vd svarade redan i onsdags 12 maj en DN-reporter att det inte funnits någon kontakt med Säpo. Peter Wolodarski väljer att ignorera detta i sin ledare idag i vad som bara kan beskrivas som en förfalskning av historien. Insikten om situationen som fanns i september 2020 kom fram i en intern dialog och hanterades då direkt”, skriver Cilla Benkö i pressmeddelandet.

Fler avsnitt
Fler videos