Gå direkt till textinnehållet

Wares Khan kan utvisas till Afghanistan

I går kväll fick journalisten Wares Khan beskedet att han inte får en ny prövning och ska skickas tillbaka till Afghanistan. Han skulle ha utvisats förra veckan, men blev kvar på förvaret i Märsta.

Wares Khan har arbetat som journalist i Malmö och driver bland annat en Youtube-kanal där han aktivt tar avstånd mot IS och talibanerna. Wares Khan har varit i Sverige sedan 2007 och har haft fast anställning på ett telecomföretag och arbetat som frilansjournalist.

Han fruktar för sitt liv eftersom talibanerna har dömt honom till döden.

”I dag har jag inte kunnat äta någonting, jag känner mig död och är så trött. Jag kan inte sova. För en timme sedan angrep talibanerna mål i Kabul och dödade tio personer. Det är katastrof. Jag förstår det inte. Ska jag skickas dit?” säger Wares Khan till Blank Spot Project.

Wares Khan skulle ha utvisats förra veckan, men då det bara var några minuter kvar till bussen skulle gå till Arlanda blev han avplockad och förd tillbaka till förvaret, något som Journalisten tidigare skrivit om.

Men natten till torsdag fick han beskedet att han ska utvisas, enligt Blank Spot Project.

Hans juridiska ombud Elin Edin tänker nu föra hans fall vidare till Europadomstolen och FNs människorättskommitté.

”Jag kommer att kräva att de stoppar utvisningen och hävda att Sverige bryter mot lagar som handlar om att man inte ska utvisa någon om det finns överhängande risk att den som utvisas kommer drabbas av förföljelse, tortyr eller liknande när denne återvänder till hemlandet,” säger Elin Edin till Blank Spot Project.

Fler avsnitt
Fler videos