Gå direkt till textinnehållet

VLT pekade ut åtalad som skyldig

Vestmanlands Läns Tidning klandras av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha publicerat uppgifter om att en person som varit lätt att identifiera för omgivningen gjort sig skyldig till barnvåldtäkt innan dom fallit.

I augusti förra året publicerade VLT en artikel med rubriken ”Barn våldtogs och filmades”. I artikeln och ingressen framgick att en man åtalats för sexuella övergrepp mot barn och filmat dessa. Mannens namn röjdes inte, däremot hans bostadsort, ungefärliga ålder och tidigare tjänsteställning.

I artikeln uppgavs att mannen var misstänkt för brott, men också att han faktiskt utfört vissa brott och innehaft stora mängder barnpornografi.

Mannen anmälde VLT till Allmänhetens Pressombudsman (PO) som anser att mannen har blivit utpekad i en större grupp eftersom orten han bott på är liten.

PO anser att publiceringen på webben och i papperet inte är tillräckligt återhållsam och balanserad. ”Rubriken förmedlar budskapet att det är klarlagt att anmälaren gjort sig skyldig till våldtäkt och filmat denna. Även om ingressen i tidningen anger att det handlar om åtal, ges läsaren ett intryck av att skuldfrågan är avgjord”, skriver PO i sin bedömning.

Även om det finns mer återhållsamma och korrekta formuleringar och trots att VLT nyanserat webbartikeln i efterhand, anser PO att den publicistiska skadan som anmälaren orsakats är så stor att tidningen inte kan undgå klander.

PON instämmer i POs bedömning och klandrar VLT för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos